JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Riskkapitalet jagar Cadence
Enligt tidningen New York Times förhandlar två stora amerikanska riskkapitalbolag om att köpa EDA-jätten Cadence. Den senaste kursuppgången kan dock ha satt käppar i hjulet för affären.
Cadence är på väg att säljas till riskkapitalbolagen Kohlberg Kravis Roberts (KKR) och Blackstone Group. Den nyheten - obekräftad av alla tre parterna - stod att läsa i New York Times förra måndagen. Timingen var god - det var samma dag som EDA-mässan DAC öppnade.

Sedan dess har det varit tyst från såväl de båda bolagen som från tidningen, men desto mer högljutt bland bloggare och andra tyckare. Vilket fått Cadence börskurs att rusa i höjden, så att priset på företaget helt plötsligt nått 6,5 miljarder dollar - sisådär 20-25 procent mer än vad riskkapitalbolagen tänkt sig att döma av bloggosfärkommentarerna. Så igår rapporterade New York Times att förhandlingarna gått i stå då de tilltänkta köparna baxnar över prislappen.

Att affären - om den nu blir av - ändå kittlar fantasin hos många branschanalytiker är inte konstigt. KKR och Blackstone är samma bolag som ledde köpet av Philips halvledardivision, idag NXP, för 8,3 miljarder euro respektive utköpet från börsen av Freescale för 17,6 miljarder dollar, de två ojämförligt största affärerna någonsin i halvledarindustrin. Många av spekulationerna då gick ut på att riskkapitalbolagen i grunden ville ändra elektronikindustrins struktur genom att sälja och köpa delar av företag för att skapa vertikalt integrerade superstrukturer.

Liknande tankegångar finns nu hos flera böranalytikerbloggar, exempelvis Seeking Alpha  (länk) . De spekulerar i att KKR vill slå samman det bästa hos Cadence, foundryt TSMC, IP-leverantören ARM och halvledarutrustningsbolaget KLA Tencor till en spelare som skulle behärska alla nyckeltekniker inom halvledarkonstruktion och -produktion. Resonemanget bygger på att allt färre nya asicprojekt startas, och eftersom det är dessa som finansierar lejonparten av EDA-bolagen blir Cadence och de andra marknadsledarnas position på sikt omöjlig. Samtidigt har TSMC en unik position som producent av en stor andel av dessa nya asicar, och TSMCs kunder behöver dessutom alltmer verktygsstöd för varje ny halvledarnod. Ett gemensamt bolag - kompletterat med ARM och KLA Tencor - skulle enligt denna spekulation få de nödvändiga volym- och konkurrensfördelarna.

Nu tror inte ens Seeking Alpha själv på att KKR kommer att genomföra en sådan vision, men spekulationen är förvisso intressant ändå.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)