Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, har utvecklat en ny teknik för att kommunicera under vatten, där information kan sändas digitalt via trådlösa nätverk. Forskningen, som från början hade militära syften, ska ge billigare, snabbare och säkrare övervakning av klimatförändringar och oljeutsläpp och kommunikation med dykare.
– Man vill övervaka miljöförändringar i havet, få förvarning om jordskalv, följa undervattensvädret och inte minst leta efter olja och gas. För sådana forskningsstationer har trådlös undervattenskommunikation en viktig roll, säger Erland Sangfelt, undervattensexpert på FOI, om den infrastruktur av sensorer som byggs upp på havets botten, sponsrad av EU.
Ett problem tidigare har varit ett problem i undervattenskommunikation är något som kallas efterklang, en sorts eko, som medför att datatakten begränsas. FOIs forskare har hittat ett sätt att minska efterklangens inverkan. Tekniken skulle kunna användas redan idag.
– Här finns en bra möjlighet för svensk industri att använda tekniken i olika produkter. Obemannade undervattensfarkoster skulle kunna mäta dag och natt och över betydligt större områden när informationsöverföringen blir billigare, snabbare och säkrare. Dessutom innebär den nya tekniken att även bilder, ljud och videofilmer kan kommuniceras, säger Tommy Öberg, forskningschef på FOI.
Militären behöver naturligtvis fortfarande tekniken; i det nätverksbaserade försvaret. Men den kan också användas för hamnsäkerhet och räddningsoperationer.