JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Snabb tillväxt med ljus i fokus
Tema: FPGA
Transmode är idag ett av Sveriges mest snabbväxande teknikföretag. Och hela 40 procent av de anställda jobbar med forskning och utveckling.
Transmode utvecklar, marknadsför och säljer transmissionssystem baserade på WDM-teknik. Det innebär att en operatör kan skicka flera ljussignaler med olika våglängder i samma optiska fiber.

– Transmode är ett optoföretag, men en tredjedel av vår utvecklingsorganisation jobbar med elektronikkonstruktion, säger Mohamad Ferej, forsknings- och utvecklingschef på Transmode.
Företag: Transmode.
Ort: Stockholm.
Antal anställda: 125.
Produkt: Fiberoptiska transmissionssystem.
I produkterna finns både asicar och FPGA:er. Asicar används där det finns en fastlagd standard, FPGA:er används där mogna standarder saknas och där företaget har en egen idé på hur funktioner ska implementeras.

– Den snabba utvecklingen bäddar för FPGA-spåret. Idag finns det FPGA-versioner som man kan omvandla till hårda kopior (hardcopy). Det ger en kundanpassad hårdvara och man behöver inte komma upp i samma volymer som asicar för att det ska bli kostnadseffektivt, säger Mohamad Ferej.

Han beräknar att det krävs volymer runt 10 000 kretsar för att man ska tjäna på att gå över till hårda kopior. En fördel är dessutom att man kan börja med FPGA och sedan ta steget till hård kopia eller asic när det finns en volymorder.

– Men jag ser det inte så sannolikt att vi gör hardcopy under de närmaste åren, eftersom vi lever på nya produkter och lägre volymer. Hela 39 procent av vår omsättning kommer från produkter som utvecklats under de senaste två åren, och vi kommer att fortsätta utveckla många nya produkter.

Kunderna är kraftbolag, tele- och kabeloperatörer eller stora företag med egna datanät för kommunikation mellan olika geografiska områden. Produkterna har hög kapacitet och hanterar datahastigheter upp till 10 Gbit/s per våglängd.

– Vår produktionsvolym per produkt är i tusental snarare än hundratusental eller miljontal som i fallet med konsumentprodukter, säger han.

Produktportföljen består av två plattformar och ett 30-tal olika kretskort. Vissa kretskort har en, andra två FPGA:er ombord. När det finns två FPGA:er, används den ena för höghastighetsdata, medan den andra är enklare och hanterar den traditionell digitala logiken.

– FPGA:n för höghastighetsdata hanterar kundens trafik. Det kan handla om att hantera 100 000 bredbandsabonnenters trafik och då är det ytterst viktigt att kretsarna är tillförlitliga, säger Mohamad Ferej.

För Transmodes del finns det inget intresse av att använda mjuka eller hårda kärnor i de FPGA:er som hanterar trafiken. Processorkraften sköts av externa processorer. Istället är det snabba serieportar som kan skyffla data i gigabithastighet som efterfrågas.

– Vi har stor användning av serdesgränssnitt. Idag finns det FPGA:er som klarar 1 Gbit/s, men vi skulle gärna se kretsar som klarar 5, 10 och 20 Gbit/s. Det skulle göra att vi kan göra mer kompakta konstruktioner som drar mindre effekt.

Samtidigt vill Mohamad Ferej gärna se kretsar med bättre jitterprestanda på den seriella porten.

–    Idag måste vi addera en jittercleaner på utgången när vi använder de högsta hastigheterna, förklarar han.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)