SP Devices grundades 2004 och kärnkompetensen är en matematisk algoritm som tillåter att man parallellkopplar flera AD-omvandlare, utan att tappa upplösning.
Företag: SP Devices. Ort: Linköping. Antal anställda: 17. Produkt: Algoritm för parallellkopplade AD-omvandlare. |
– Vi gör också kundanpassade lösningar i form av olika kretskortskonstruktioner med flera AD-omvandlare kopplade till en FPGA. Vi utvecklar exempelvis fulla system för mjukvaruradio till några kunder idag. De gör hela demodulationen i FPGA:n och samplar direkt på antennen. Gör man så sparar man så mycket analog teknik att det varken blir dyrare i kronor eller effektförbrukning, säger Jonas Nilsson.
Företagets tredje ben är egenutvecklade datainsamlingskort som är kompatibla med olika industristandarder.
– Vårt första standardkort kommer vid årsskiftet. Skräddarsydda kort går det däremot att få tidigare.
Den första hyllprodukten blir ett PXI-kort med parallellkopplade AD-omvandlare samt en FPGA. Flera kortvarianter med två till åtta AD-omvandlare ombord finns i planen. Vilken som kommer först är inte klart ännu.
– För oss är en FPGA-baserad lösning det enda alternativet eftersom vi inte har så stora volymer och kunderna ofta vill ha en egen touch.
I SP Devices lösningar är det vanligt med väldigt höga datatakter – som 12 bitars upplösning vid 1 GSa/s. För att minska mängden data görs signalbehandlingen direkt i FPGA:n.
För den interna utvecklingen används alltid den mest kraftfulla FPGA:n, men i slutet av ett projekt försöker man trycka ihop konstruktionen i en mindre FPGA.
– DSP-block använder vi väldigt mycket i utvecklingsskedet. Det går snabbare att utveckla då, eftersom vi inte behöver optimera så mycket. Numera finns det bra stöd för DSP i FPGA:er men för ett år sedan slog vi ofta i taket.
Sämre är det med minnesutrymmet i dagens FPGA:er.
– Fortfarande är minnet nere på kbyte-nivå. Men när vi utvecklar är det vissa delar som inte lämpar sig att göra i VHDL eller Verilog. Istället vill vi testa i Matlab och då vore det trevligt med större minne som kan buffra data, säger Jonas Nilsson.