– Vår relation med Ericsson är väldigt bra idag. Inte minst därför har vi nu återvänt till Kista, säger Jean-Francois Fau med ett leende.
Jean-Francois Fau har varit med länge på Texas Instruments. Numera är han företagets högste chef i Europa. Och besöken till Sverige har varit många. Främsta syftet har självklart varit att träffa telekomjätten Ericsson.
– Ericsson är vår absolut viktigaste kund här, men jag kan se en tydlig förändring i landet under de senaste sex-sju åren. Numera har vi en betydligt bredare kundbas här.
På kundlistan som han visar upp står bland annat före detta Kreatel (numera Motorola), Tilgin, Axis och ABB. Förutom Ericsson.
– Du vet väl att Sverige ligger på femte plats när det gäller att söka patent per miljoner invånare. Jag läste det i en rapport nyligen. Det tyder på att svenskar är mycket innovativa, säger Jean-Francois Fau.
I Sverige har TI även kontor i Lund – Sony-Ericssons högsäte. Och planen är att inom kort öppna ett kontor i Göteborg. Återigen är det närheten till Ericsson som styr, även om också andra kunder, som exempelvis Volvo, drar halvledarjätten mot västkusten.
Traditionellt har varumärket Texas Instruments automatiskt fört tanken till digitala signalprocessorer. Racet mot högre klockhastighet och kraftfullare beräkningskapacitet hos DSP:er har allt som oftast letts av just TI.
För runt tio år sedan började dock företaget att satsa på analog teknik. Först i det dolda – åtminstone för oss som stod utanför och betraktade företaget. Det var först när man köpte analogföretaget Burr-Brown i augusti 2000 som omvärlden insåg att TI menade allvar med analogspåret. Sedan dess har analogsegmentet inom företaget vuxit stadigt. För att idag vara minst lika viktigt som paradgrenen DSP.
– Idag står DSP och analogt för 40 procent vardera av företagets affärer. Och framöver tror jag att analogt kommer att växa snabbare än DSP, säger Jean-Francois Fau diplomatiskt.
Sanningen är att analogt är ett väldigt hett område för Texas Instruments. Det framkommer med all tydlighet under samtalet med Jean-Francois Fau. På bara några år har man målmedvetet byggt upp en verksamhet för att idag kunna stoltsera med att vara nummer ett inom flertalet av de klassiska analogsegmenten.
– Vi är nummer ett inom förstärkare, gränssnittskretsar och power management. Inom dataomvandling är vi nummer två, men vårt mål är att vara nummer ett inom samtliga segment, säger Jean-Francois Fau.
Han hymlar inte med att det är Analog Devices man jagar inom dataomvandling. Däremot är han ovilligt att tala om hur stort gapet är som ska överbryggas.
Någon speciell akilleshäl inom segmentet dataomvandling menar Jean-Francois Fau att Texas Instruments inte har. Receptet är snarare att bli bredare på alla segment inom dataomvandling. Det handlar om att bli det naturliga förstahandsvalet hos kunderna.
– Man kan inte peka ut något speciellt svagt område. Däremot är vi väldigt starka på dataomvandling i tillämpningar med höghastighetskommunikation sedan vi köpte Graychip för sex år sedan.
Att det skulle innebära att TI är ute och letar efter innovativa företag inom dataomvandlingsområdet vill Jean-Francois Fau inte kommentera. Samtidigt är det en teori som inte ska förkastas.
Så sent som igår sa Texas Instruments högste chef, Rich Templeton, till webbtidningen EEtimes att företaget inte är främmande för att köpa små innovativa analogföretag vars teknik kan öka TI:s produktivitet och hjälpa produktportföljen att blomma ut. Köpet av norska Chipcon, för knappt två år sedan, och amerikanska Integrated Circuit Design i somras är två sådana exempel, må vara inom rf-området.
Företagets foundrystrategi är dessutom ytterligare ett bevis för att analogsatsningen är på fullt allvar. I januari avslöjade TI att man slutar att utveckla egna CMOS-processer. Istället förlitar man sig på foundrypartners för processer med geometrier på 45 nm och mindre.
Foundrystrategin omfattar däremot inte analogområdet. Tvärt om. Under senare tid har TI konverterat några äldre fabriker till analog verksamhet.
– Vår plan i nuläget är att all vår tillverkning av analogkretsar ska ske internt. Det gäller även analoga kretsar tillverkade i CMOS, säger Jean-Francois Fau.