JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lyckat rf-jippo i Gävle
Drygt 100 personer, plus en minimässa med 12 utställare, lockades till Gävle igår när högskolan där ordnade konferens om test och mät ihop med Nordic Radio Society. 
Högskolan i Gävle är inte stor, men när det gäller rf-teknik i allmänhet och mät- och test för rf i synnerhet så har man faktiskt ambitionen att bli en världsspelare. Ett led i den ambitionen avhölls igår och idag, då konferensen "RF Measurement Technology for State of the Art Production and Design", avhölls för första gången i Gävles splitternya teknikpark, invigd så sent som i måndags.

Trots att temat måste anses smalt så hade ett hundratal personer lockats dit, varav ett tiotal internationella gäster. De flesta besökarna kom från Ericsson men även representanter från andra rf-intensiva företag som Sony Ericsson, Saab, Huawei och Åkerströms fanns på plats. Därtill fanns företrädare för de flesta tekniska universitet i Sverige.

Det tjugotal föredrag som hölls visar att kompetensnivån på området är mycket hög i Sverige. Varje talare fick blott 20 minuter på sig, men de flesta lyckades ändå skapa en bitvis skarp dialog med den minst lika kunniga åhörarskaran. Sällan har så intensiva debatter förts offentligt på så hög nivå om så smala områden som LDMOS, Mimo-arkitekturer, effektförstärkardesign eller analys- och simuleringsmetodik för rf-komponenter.

Evenemanget i Gävle konkurrerar delvis med det av Chalmers årligen arrangerade  Gigahertzsymposiet, som brukar ha liknande omfång och upplägg. Inriktningarna är dock lite annorlunda - Gävle fokuserar på mät och test, medan Chalmers är mer generell rf- och mikrovågsteknik.

Gävles rf-mätcenter har anslag på cirka 8 miljoner kronor i år på främst tre forskningsprojekt; rf-mätningar för framtidens effektförstärkare, tillförlitlig trådlös maskin-till-maskinkommunikation samt test och verifiering av antenner. Att högskolan genomför satsningen på centret är förstås till stor del för att stödja Ericsson, som ju både bedriver utveckling och produktion av radiobasstationer i staden.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)