En blåsorkester gör sitt bästa för att värma upp de bortåt 260 personer som samlats i snålblåsten utanför fabriken som ligger på det gamla militärområdet LV3. Lokalen har byggts och ägs av det kommunala fastighetsbolaget Nihab och ligger i utkanten av Norrtälje i det som numera heter Campus Roslagen. Här finns eftergymnasial utbildning och en företagsby.
Den nya fabriken sysselsätter cirka 170 personer och har en yta på 5600 kvadratmeter, vilket är något mer än den gamla.
– Den stora skillnaden är att den nya fabriken är byggd för Lean med effektiva flöden och processer säger Notes koncernchef Arne Forslund.
Även företagets fabrik i Torsby, som invigdes för ganska exakt tre år sedan, är byggd enligt Lean-konceptet. Trots det är de inte tvillingar.
– Här i Norrtälje ska vi visa att det går att tillverka serier om över hundratusen enheter kostnadseffektivt. I Torsby har de helt andra produkter som går i betydligt kortare serier, säger Arne Forslund.
Den nya lokalen är mindre långsmal än den gamla vilket ska göra produktionen mer effektiv. Lokalen har också fått en kraftig klimatanläggning som ser till att temperatur och luftfuktighet håller sig inom gränsvärdena. En del av lokalen är byggd som renrum med luftslussar och övertryck vilket ska ge en renhetsgrad av klass 10 000. Tanken är att vara förberedd för montering av okapslade komponenter.
Den gamla fabriken har företaget flyttat ut ur. En del av den gamla utrustningen flyttades till den nya lokalen i juli men företaget passade också på att uppgradera maskinparken.
– Vi har lagt ned över 20 miljoner kronor, säger Patrik Kvarnlöf som är fabrikschef i Norrtälje.
För pengarna har man bland annat fått en helt ny ytmonteringslina med maskiner från Siemens, lödugn från Rehm, en 3D-röntgen från Dage, en selektivlödare och en reparationssation för BGA-komponenter.
En äldre lina med Siemensmaskiner och en med en Mydatamaskin har flyttats från den gamla fabriken. Den senare används för prototyptillverkning. Totalt har ytmonteringsdelen en maximal kapacitet på 155 000 komponenter per timme.
En betydande del av investeringen har också gått till de lagerautomater som innehåller bland annat rullar med komponenter. Lagerautomaterna är datoriserade vilket halverar plocktiderna.
Men fabriken gör inte bara kretskort. I en ändan av lokalen står några män och monterar ihop stora satellitlänkar till Swe-Dish.
– Det här är en konceptfabrik som har allt från design till eftermarknad, säger en påtagligt nöjd Patrik Kvarnlöf.