Forskningschefen Jan Färjh, ansvarig för F:et i Ericssons FoU, har siktet inställt tio år framåt. Vid det laget, år 2017 alltså, kommer vår värld att vara trådlöst uppkopplad överallt, med biljoner radiotaggar och miljarder sensorer.
- Vi räknar med 1000 procents penetration, säger han, vilket alltså innebär tio radioenheter per människa på jorden.
All denna kommunikation innebär förstås enorma möjligheter att dela all information som en människa samlar på sig genom livet. Visionen är inte bara det som populärt kallas Web 2.0, där användarna är lika stora producenter som konsumenter av information, utan nästa steg som Färjh logiskt nog kallar Web 3.0. Vilket är ungefär som Web 2.0 fast med tredimensionella inslag.
- Mycket återstår att lösa, som säkerhet, integritet och upphovsrätt. Men vägen är utstakad och vi tror att telefonen blir den naturliga källan för användargenererat innehåll, säger han.
Han tror också att tekniken kommer att nå även många av de tre miljarder människor som idag inte har någon tillgång till mobila nät.
- Se på Kina och Indien. Där minskar den digitala klyftan successivt, säger han.
Redan år 2012 tror han att det finns 5,5 miljarder mobilanvändare i världen, varav 3,5 med GSM/GPRS/Edge och 1,5 med WCDMA/HSPA. CDMA-tekniken har vid det laget en halv miljard användare, medan mobilt Wimax bara fått marginell spridning. Och LTE, Long Term Evolution behöver längre tid än fem år från idag för att få någon marknadsandel att tala om.
Mobilt internet och tv är två tungt drivande faktorer i utvecklingen. En viktig del av visionen är att användarna ska ha tillgång till samma information överallt - i mobilterminalen, den bärbara datorn och framför större skärmar därhemma. Konceptet kallas "fulltjänstbredband till fritt vald skärm". Och i mobilerna tror han skärmarna inom tio år kommer att kunna vikas eller rullas upp till betydligt större format än idag.
För ingenjörerna, på Ericsson och annorstädes, är visionen förstås en rejäl utmaning. Prestanda måste enligt Färjh vara "oändlig", men det är inte det som är det största problemet. Morgondagens system måste också vara enkla att använda och i stor utsträckning autonoma.
- På tio år har bandbredden i mobilnät ökat 1000 gånger. Något slarvigt räknat motsvarar det 30 procents förbättring om dagen, konstaterar han.
Allt är dock inte mobilt här i världen - det fasta nätet utvecklas förstås också. Där ligger den maximala datatakten alltjämt tio år före mobilnäten, en skillnad Jan Färjh tror kommer att bestå.
- Idag dominerar VDSL för snabba fasta nät. Men VDSL har begränsad räckvidd. Lösningen i framtiden är GPON, General Purpose Optical Network, med bandbredder upp till 1 Tbit/s i varje fiber. Det behövs framför allt för högupplöst IP-tv - för alla andra behov tror vi att mobila nät kan användas, säger han.
Dagens IP-tv har inte många likheter med det han ser i sin vision.
- Idag handlar det alltjämt om broadcasting. Framöver kommer vi att få se nätverks-tv, där tittaren själv väljer vad, var och av vem han eller hon vill se innehållet.
Den riktigt stora ingenjörsnöten att knäcka blir energiåtgången. Det gäller förstås i mobilterminalerna där batterierna bara blir 10 procent bättre om året men kraven oerhört mycket högre. Men det gäller också för infrastrukturen, som måste vara miljövänlig för att samhället ska acceptera den.