Forskare på Chalmers har utvecklat en liten supraledande komponent som ska upptäcka extremt svaga signalkällor från dold materia i universum. Den ingår i terahertzteleskopet Herschel Rymdobservatorium, som skickas ut i rymden nästa sommar.
Det är forskare på MC2, Institutionen för mikroteknologi och nanovetenskap, som utvecklat den lilla supraledande komponenten med mycket hög känslighet. Forskargruppen har arbetat med nya material och komponenter för terahertzområdet.
En HIFI-mixer
Totalt har sju frekvenskanaler byggts, som ska detektera olika molekylsignaler. Två av dem är från Chalmers, där man utvecklat detektorer baserade på hetelektronbolometrar (HEB). Detektorerna är mycket små, extremt känsliga temperatursensor som ändrar resistans när terahertzstrålning absorberas. De tillverkas från tunna filmer av niobnitrid som integreras med terahertzantenner i Chalmers renrum på MC2.
– Det här är första gången ett sådant här teleskop skickas ut i rymden. Signaler som tas upp av radioastronomiteleskop på jorden dämpas av atmosfären. Med terahertzteleskopet kan astrofysiker hitta emissionslinjer i terahertz bandet 0,6 till 1,9 THz, från olika molekyler i rymden, säger Sergey Cherednichenko, som leder projektet Herschel HIFI mixers på Chalmers.
Tanken med projektet är att man med hjälp av infraröd strålning ska kunna undersöka bildandet av unga galaxer. Kunskaperna tros kunna vara viktiga pusselbitar för att lösa universums mysterier.
Herschel Rymdobservatorium är utvecklat av den europeiska rymdorganisationen ESA. Inom projektet Herschel HIFI mixers samarbetar Chalmers med forskare i USA, Holland och Ryssland samt ESA.