JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericssons mörka dag
Image
Svanberg
Efter vinstvarningen i morse och det påföljande aktiekursraset på 25 procent har Ericsson och dess vd Carl-Henric Svanberg varit hett stoff för så gott som samtliga svenska medier. Frågorna om exakt vad som hänt och hur det kunde hända så snabbt är betydligt fler än svaren.
- Vi har haft dessa siffror i 24 timmar och inte hunnit analysera dem ännu, sa Svanberg på morgonens presskonferens.
- Det här är inte en dag att vara optimistisk, utan att vara ödmjuk, sa Carl-Henric Svanberg på den snabbinkallade presskonferensen i förmiddags.

- Vi har haft dessa siffror i 24 timmar och inte hunnit analysera dem ännu, fortsatte han.

Det siffrorna visar är att såväl koncernledningen som samtliga analytiker verkar ha missbedömt Ericssons tredje kvartal kapitalt. Uppgraderingar och utbyggnader av mobilnät hos redan etablerade kunder - affärer med goda marginaler som hört till Ericssons kassakossor - verkar ha kommit av sig, skjutits på framtiden eller gått ner i tempo.

Konsekvensen blir att Ericssons vinst under tredje kvartalet stannar på 5,6 miljarder kronor, en nedgång med 36 procent från motsvarande kvartal i fjol och en nergång med 39 procent jämfört med föregående kvartal. Kassaflödet blir minus 1,6 miljarder.

Analytikerskaran hade förväntat sig en vinst på 9,1 miljarder. Aktien rasade med drygt 25 procent till strax över 19 kronor då börsen öppnade strax efter beskedet.

Huruvida den lägre faktureringen för uppgraderingar och utbyggnader är en engångsföreteelse eller början till slutet på högkonjunkturen återstår att se. Det officiella kvartalsbokslutet presenteras nästa torsdag. Då, om inte förr, torde Ericsson avkrävas en djupare analys. Ericsson konstaterar dock redan nu att även rörelsemarginalen för fjärde kvartalet väntas bli lägre än man tidigare trott.

Trots vinstvarningen tjänar dock Ericsson pengar till skillnad från konkurrenter som Alcatel-Lucent och Nokia-Siemens. Något som Carl-Henric Svanberg förstås inte underlät att påpeka på presskonferensen.

Något på tvären mot branschanalytikerna har Svanberg länge hävdat att telekom alltjämt är en bransch med rejäl tillväxt. Många har sagt tvärtom, och menat att branschen nu mognat så mycket att ingen kan förvänta sig några jättevinster eller feta marginaler längre. Dagens besked torde göra att Svanberg får svårare att hålla sin inslagna linje.

Analytikerkårens förtroende är förstås också urgröpt. Dess kunder betalar ju just för att slippa denna typ av överraskningar. Men analytikerna skyller upprört hela händelseförloppet på Ericssons ledning. "Jag förstår inte vad som har hänt och det finns egentligen ingen förklaring i det som skickats ut" sammanfattar analytikern Anders Elgemyr till nyhetsbyrån E24.

Många medier spekulerar också huruvida detta är början på ett rejält börsras. Dagens Nyheter är en tidning som påpekar att sist Ericsson vinstvarande, våren 2001, följde ett så kraftigt kursras att aktien som lägst var nere på 4 kronor. Och Aftonbladet publicerade en bildspecial över de värsta börskrascherna genom tiderna, toppat av händelserna den 11 september 2001.

Domedagsprofeterna kommer antagligen inte att få rätt denna gång. Trots dagens vinstvarning så byggs nya mobilnät ut i god takt. Dessa har visserligen inte lika höga marginaler, men kommer helt visst att generera intäkter. Ericsson är störst i världen på infrastruktur och borde kunna dra nytta av sina skalfördelar, i synnerhet i ett tidevarv då värsta konkurrenterna har ännu större bekymmer.

På pluskontot för Ericsson finns också att tjänstesidan växer starkt och ska enligt bolaget ha "stabila" marginaler. Även det än så länge lilla området Multimedia håller ställningarna. Och så har ju Sony Ericsson gått från förlusthål till vinstmaskin på de senaste fem åren.

Vad som talar emot en rejäl återhämtning av aktiekursen är att osäkerheten är så stor på så många fronter. HSPA har visat bra tillväxt, men hur tekniken står sig när Wimax blir allvar är omöjligt att säga idag. Samma sak gäller mobil-tv, där den teknik Ericsson stöder (MBMS) inte fått fotfäste än medan konkurrenttekniken DVB-H testats på många håll. Hur och när Kina får 3G, vilka standarder som då får dominans och vem den utvecklingen gynnar är också obesvarade frågor. Liksom hur Ericsson själv lyckas på fastnätssidan med satsningen på optiska nät och GPON-teknik. 
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)