Första priset på 300 000 kronor, gick till skånska Carp, som utvecklat ett kirurgiskt instrument vid tarmoperationer. Andra priset gick till två finalister. Dels ett system som kan upptäcka avbrott i ställverk innan fel uppstår, dels ett brandgasventilationssystem som bygger på mobila fläktar. Båda projekten tilldelades 50 000 kronor.
– Vi har utvecklat en metod som med hjälp av avancerad signalbehandling kan användas för att detektera var oönskat brus alstras i ett ställverk, säger Dan Markusson, delägare i Wavetech Sweden i Växjö.
Företaget är två år gammalt, har åtta delägare och är hårt kopplat till Växjö Universitet, men också till Lunds Tekniska Högskola. Projektidén går ut på att brus alstras i ställverk när något är fel. Genom att detektera bruskällor i mellanspänningskablar på 2 kW till 50 kW går det att i tid hindra kraftavbrott, likt det stora elavbrott som var i just Växjö för 1,5 år sedan.
– Nu är vi beredda att ta klivet från innovation till produkt. Och dagens pris ser vi som ett första steg mot de stora pengarna, säger Dan Markusson och ler.
Han har redan fått bekräftat att energimyndigheten Stem, är beredd att gå in och finansiera utvecklingsarbetet med 2,5 miljoner kronor. Motkravet är dock att industrin går in med motsvarande summa.
– Vår förhoppning är att Vattenfall eller Eon ska ställa upp med 2 till 2,5 miljoner kronor.
Hittills har Öresundskraft varit med i utvecklingsarbetet. Likaså har KK-stiftelsen och de åtta delägarna tillfört kapital till företaget.
Skapa-priset delades ut för 22:a gången och med vid prisutdelningen var alla länsvinnare från hela Sverige.