JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mässpris till kraftidé
Image
Littorin delar ut pris
Strax efter invigningen av årets Tekniska Mässa delade arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin idag  årets Skapa-pris. På delad andraplats kom Växjöföretaget Wavetech Sweden, som utvecklar ett system som hittar fel i kraftnät innan nätet går ner.
Tekniska Mässan öppnade med trumpetorkester och invigningstal från arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin. Strax därpå delades Skaparpriset ut av just Sven Otto Littorin, som påpekade att tävlingar och stipendier som detta är en viktig pusselbit för att nå framgång i ett land som Sverige.

Första priset på 300 000 kronor, gick till skånska Carp, som utvecklat ett kirurgiskt instrument vid tarmoperationer. Andra priset gick till två finalister. Dels ett system som kan upptäcka avbrott i ställverk innan fel uppstår, dels ett brandgasventilationssystem som bygger på mobila fläktar. Båda projekten tilldelades 50 000 kronor.

– Vi har utvecklat en metod som med hjälp av avancerad signalbehandling kan användas för att detektera var oönskat brus alstras i ett ställverk, säger Dan Markusson, delägare i Wavetech Sweden i Växjö.

Företaget är två år gammalt, har åtta delägare och är hårt kopplat till Växjö Universitet, men också till Lunds Tekniska Högskola. Projektidén går ut på att brus alstras i ställverk när något är fel. Genom att detektera bruskällor i mellanspänningskablar på 2 kW till 50 kW går det att i tid hindra kraftavbrott, likt det stora elavbrott som var i just Växjö för 1,5 år sedan.  

– Nu är vi beredda att ta klivet från innovation till produkt. Och dagens pris ser vi som ett första steg mot de stora pengarna, säger Dan Markusson och ler.

Han har redan fått bekräftat att energimyndigheten Stem, är beredd att gå in och finansiera utvecklingsarbetet med 2,5 miljoner kronor. Motkravet är dock att industrin går in med motsvarande summa.

– Vår förhoppning är att Vattenfall eller Eon ska ställa upp med 2 till 2,5 miljoner kronor.

Hittills har Öresundskraft varit med i utvecklingsarbetet. Likaså har KK-stiftelsen och de åtta delägarna tillfört kapital till företaget.

Skapa-priset delades ut för 22:a gången och med vid prisutdelningen var alla länsvinnare från hela Sverige.
Image
Dan Markusson - glad andrapristagare

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)