Idag används RFID i ökad utsträckning för att identifiera bagage på flygplatser. Men metoden är inte felfri, exempelvis måste väskorna vara någon meter ifrån varandra för att avläsarna ska veta vilken väskas RFID-etikett som lästs av.
Gruppen ledd av Boyan Yanakiev har löst detta problem genom att använda två matriser med ett antal mottagarantenner och inte bara identiferat den passiva RFID-taggens informationsinnehåll utan även fasen på dess signal. Resultatet blev så bra att systemet klarar att identifiera taggade föremål på så nära håll som ett par centimeter, vilket anses tillräckligt för exempelvis två väskor som ligger på varandra på ett bagageband.
- Noggrannheten står i direkt proportion till våglängden som används. Vi har utgått från vanliga UHF-taggar, som följer standarden IEEE18000-6/Gen2, säger Boyan Yanakiev.
Han konstateraratt man i förlängningen kan änka sig att göra systemet tredimensionellt genom att använda rörliga antennmatriser..
Boyan Yanakiev kommer ursprungligen från Bulgarien och går andra året på universitetet i Ålborg. Danmark lade för övrigt även beslag på andraplatsen i tävlingen, med en studie kring hur kostnad och vinster för RFID-implementeringar mellan olika företag ska fördelas. Totalt var sex priser nominerade till finalen, de fyra övriga från Sverige. Den danska dominansen oroade juryns ordförande, professor Sten Wandel på Lunds universitet.
- Vi får skärpa oss i Sverige. Tidigare har ett norskt företag vunnit RFID-branschens pris Guldtaggen, och vi vet att det finns många duktiga företag i Finland också, kommenterade han.
Studentpriset delades i år ut för första gången. Förutom ära får gruppen från Ålborg dela på 20 000 kronor. Bakom priset står branschföreningen RFID Nordic samt Tekniska Mässan.