Nu ändras storleksordningen radikalt genom övertagandet av större delen av en Flextronicsavdelning. För 5,6 miljoner kronor får Prevas tillgång till ett 50-tal specialister på inbyggda system. Hela avdelningen följer dock inte med - av de 55-60 personer som utgör Flextronics Design Center i Göteborg stannar ett knappt tiotal hos nuvarande arbetsgivaren.
- Det är verkligen väldigt roligt. Det går inte att hitta bättre konsulter än dessa. Det blir väldigt lätt att integrera den här verksamheten, och nu blir vi definitivt en av de större spelarna i Göteborg, säger Prevas vd Anders Englund till Elektroniktidningen.
Han väntar sig att den förvärvade verksamheten omsätter 50 miljoner kronor nästa år och då nå en marginal på 10 procent.
- Under årets första nio månader hade vi på produktutvecklingssidan en marginal på 7,1 procent samtidigt som vi växte med 94 procent. Det är en bit från vårt mål på 10 procent, men med tanke på tillväxten är jag nöjd med den nivån, säger Englund.
Personalen som från den 1 november går över till Prevas har under olika företagsnamn jobbat med elektronikkonstruktion, testsystem och utveckling av programvara för inbyggda system i drygt 25 år. Mest kända företagsnamn är kanske Bluelabs, som Flextronics köpte 2002. Bluelabs hade som mest 280 konsulter från Pajala i norr till Malmö i söder. Den därpå följande lågkonjunkturen gjorde att Flex tvingades halvera verksamheten och då bland annat avveckla verksamheten i Pajala, Luleå och Malmö. Bluelabs var i sin tur en avknoppning från konsultjätten Frontec, som grundades 1981 och växte genom förvärv till cirka 1200 personer som mest.
Köpet är tredje gången som Prevas förvärvar verksamhet av Flextronics. Tidigare har man tagit över utvecklingsingenjörer i Linköping 2005 och i Stockholm i våras.
Anders Englund konstaterar att konsultmarknaden trots den senaste tidens konsolidering alltjämt är mycket splittrad.
- Vi anser oss vara störst i Norden och har 5-6 procents marknadsandel. Det är en konstig marknad - det borde finnas någon som har, säg, 30 procent, säger han.
Han menar att konsolideringen av branschen kommer att fortsätta, och att det är krav från kunderna som driver på.
- Kunderna kräver att vi tar större ansvar hela tiden, och att vi finns där de finns, över hela världen. Konkurrensen har blivit global, och då blir det allt svårare för marginalspelarna, säger han.
Av köpeskillingen att döma ligger priset per utvecklingsingenjör just nu strax över 100 000 kronor. När Flextronics köpte Bluelabs med 280 anställda var köpeskillingen 175 miljoner kronor, motsvarande 625 000 kronor per ingenjör. Under IT-yrans snabbast snurrande tidevarv förekom affärer där varje utvecklingsingenjör ansågs vara värd 10 miljoner kronor.
- Vi vill hitta pärlorna som ligger på marken. Det gäller att hitta de som kan utvecklas med oss. Flextronics ville avveckla den här verksamheten, och att då istället hitta en köpare som vill betala något är ju en bättre affär, säger Anders Englund.
Prevas nuvarande kontor i Göteborg kommer att flytta in till Flextronics lokaler inom kort.