Ian Bass, föreningens nytillträdde ordförande, konstaterar att den svaga dollarn och skillnaden i komponentpris gentemot Asien är två viktiga orsaker bakom problemen.
- Men den samlade bilden visar också många positiva tecken, som starka marknader i Norden, Benelux och Östeuropa, säger han i ett pressmeddelande.
Tyskland, den största marknaden i Europa, minskade under tredje kvartalet med 1,8 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol. Italien minskade med 3,8 procent. De stora rasen kom i Storbritannien och Frankrike som backade med 18,5 respektive 13,2 procent.
Östeuropa och Benelux visade båda tvåsiffrig tillväxt, medan den nordiska ökningen stannade på ett par procent, upp till drygt 110 miljoner euro. Norden är därmed en större marknad än Frankrike, och Östeuropa är på väg att gå förbi Italien som näst störst i Europa.
Den enda produkttyp som gick framåt under kvartalet var diskreta komponenter, som visade 1,3 procents tillväxt till 219 miljoner euro. I övrigt var det måttligt bakåt för processorer, styrkretsar, opto och analogt, och större bakslag för minnen och programmerbar logik.
Trots nedgången vill Ian Bass hålla optimismens fana högt:
- Den stora frågan är hur Europa ska vidareutveckla kompetensen inom industrielektronik, bilelektronik och den allt viktigare miljötekniken. På de områdena pågår mer utveckling här än någon annanstans i världen, säger han.
Dmass mäter den del av halvledarförsäljningen som går genom distributörer, undantaget pc-kanalåterförsäljare. Föreningen har 31 medlemmar som står för 80-85 procent av den europeiska halvledardistributionen.