JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. KTH och Chalmers rankas högt
Sydsvenska Industri- och Handelskammaren har för andra året i rad presenterat en lista på de 30 främsta universiteten och högskolorna i Sverige. KTH hamnar på fjärde plats, medan Chalmers intar en femteplats.
”Högskolerankingen 2007” från Sydsvenska Industri- och Handelskammaren toppas av Karolinska Institutet följt av Sveriges Lantbruksuniversitet, Handelshögskolan i Stockholm, Kungliga Tekniska Högskolan och Chalmers Tekniska Högskola.

Det är andra året i rad som Sydsvenska Industri- och Handelskammaren rankar alla svenska lärosäten, förutom de med väldigt specialiserad inriktning som exempelvis de konstnärliga högskolorna.

Inte oväntat har reaktionerna på rankingen varit många. Många företagsledare har välkomnat  att någon äntligen vågat utmana föreställningen om att universitet och högskolor inte bör rangordnas, medan några företrädare för akademin däremot har kritiserat modellen som använts och avfärdat initiativet.

- Jag tycker att den här rankningen är intressant, framför allt genom att det går att följa utvecklingen inom varje område år från år. Det innebär att vi kan använda underlaget i vårt eget förbättringsarbete, säger Jörgen Sjöberg, rektorns rådgivare på Chalmers.

Till skillnad mot många uppmärksammade internationella rankningslistor fokuserar den svenska rankingen på vilka behov näringslivet har när det gäller rekrytering och vidareutbildning av kvalificerad personal samt vilket behov näringslivet har av att ta del av den aktuella forskningen på lärosätet.

I modellen har man därmed identifierat åtta områden som värderats: effektivitet i grundutbildning, studentattraktivitet, pedagogiska resurser, lärarkvalifikationer, internationellt utbyte, attraktiv forskning för företag, effektivitet i forskarutbildningen samt forskningsproduktivitet.

Image
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)