JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Luleåföretag ger dig 100 Mbit/s i väggen

Med Luleåbaserade Upzides nya kretsar för så kallad vektoriserad VDSL2 kommer teleoperatörerna att kunna erbjuda symmetriska förbindelser med upp till 100 Mbit/s. Grovjobbet görs av 50 processorkärnor från amerikanska Tensilica.
– Vi gick över till Tensilica när vi började titta på nästa generations VDSL-teknik som kan dubbla eller trippla kapaciteten genom att kancellera överhörningen, säger Mikael Isaksson som är vd på Upzide Labs.

Med dagens VDSL2-teknik når man inte mer än kanske 100 meter från kabinetten medan den vektoriserade varianten ger upp till 600 meter. Kabinetten är i sin tur anslutna till telefonstationerna och i allt högre grad används fiber för att koppla ihop kabinetten med stationerna.

– Det akuta behovet hos operatörerna är 50 Mbit/s ut till kund och klarar man en bit över 600 meter från kabinettet så täcker det 90 procent av kunderna.

Den internationella teleunionen ITU har beslutat att vektoriserad VDSL2 blir nästa standard men ännu är det flera år tills kunderna kan beställa detta.

– Vi håller på att ta fram referensdesigner men det krävas en hel del tester innan det är kvalificerat. Vi bedömer att det kan ske tidigast i början av 2009 och att volymerna inte kommer förrän 2010, säger Mikael Isaksson.

Upzide Labs knoppades av från Telia Research 2001 och har under åren använt FPGA:er, DSP:er och asicar för att implementera sina algoritmer. Men nu är det alltså Xtensa LX2 som gäller.

– Det är en hårdvarunära arkitektur där man kan lägga till egna instruktioner.

I praktiken innebär det att man kan skräddarsy en eller flera processorkärnor för olika beräkningstunga uppgifter som FFT-transformer, Reed-Solomonalgoritmer eller Trelliskodning.

Bytet av plattform innebär samtidigt att Upzide går från att vara IP-leverantör till att bli en fabrikslös halvledartillverkare.

– Antalet kunder är väldigt begränsat när man säjer IP. Det är en helt annan sak om man bygger egna kretsar förutsatt att du kan bryta dig in på marknaden. Vi är idag sannolikt det enda uppstartsföretaget inom DSL som finns kvar, säger Mikael Isaksson.

Men konkurrensen är formidabel. De största konkurrenterna heter Broadcom, Connexant och Infineon.

Även om Upzide grundades redan 2001 räknar sig företaget fortfarande som ett uppstartsföretag. Verksamheten går med underskott trots att man inte expanderat de senaste två åren utan hållit sig på samma nivå med 15 anställda. Förra hösten deltog företaget i det riskkapitalevent som Tech Tour arrangerade i Belgien.

– Vi är i slutfasen på en investeringsrunda. Det behövs pengar för att tillverka kretsarna. Bara maskerna är en stor engångskostnad.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)