Under fjolåret utdömdes det totalt 82 miljösanktionsavgifter. Många mindre företagare blev upprörda när de påfördes en avgift på 120 000 kronor för att inte i tid ha rapporterat hur mycket elektronikprodukter de sålt och hur mycket skrotade produkter de återvunnit.
Avgiften för att inte rapportera försäljningen var 100 000 kronor om företaget omsatte 100 000 kronor eller mer. Rapporterade man inte heller hur mycket elektronik som återvunnits tillkom dessutom en avgift på 20 000 kronor.
På Naturvårdsverket tog man till sig av kritiken och tittade närmare på uppgifterna.
- Vi gjorde en formell konsekvensanlys för att se om kritiken var relevant. Majoriteten av företagen var visserligen inte små men i oktober uppmärksammade vi miljödepartementet på problemet, säger Lena Jacobsson som är handläggare på Naturvårdsverkets enhet i Östersund.
Nu kommer alltså Naturvårdsverkets formella förslag som har en sanktionsskala i tre steg. Den lägsta nivån är 10 000 kronor om det är uppenbart att företagets omsättning uppgår till högst 10 miljoner kr. Avgiften är 100 000 kr om det är uppenbart om företagets omsättning uppgår till minst 10 miljoner kr och högst 50 miljoner kronor. För än större företag är avgiften 500 000 kronor.
Storleken på miljösanktionsavgiften gällande rapportering av insamlade och behandlade mängder är oförändrad, det vill säga 20 000 kronor.
Förslaget har skickats ut på remiss av miljödepartementet men exakt när ett beslut kan fattas är inte klart.
- Det är en förordningsändring och beslutet fattas av regeringskansliet så förhoppningsvis kan det träda i kraft till halvårsskiftet, säger Lena Jacobsson.
En del av de företag som påförts avgiften på 120 000 kronor har överklagat beslutet. Än så länge är det oklart om några pengar kommer att betalas tillbaka. Miljödomstolen i Nacka har tagit upp ett fall som ska fungera som vägledning men ännu finns ingen dom.
Hittills är det 1 350 företag som anmält sig till WEEE-registret. När registret planerades fanns det uppgifter om att det borde omfatta cirka 2 000 företag.
- Vi arbetar aktivt på att hitta friåkare och vi har säkert hittat flera hundra. Vi vet att det finns en del små kvar men vi har hittat de som har mest avfallsmängder.
Nästa rapporteringstillfälle är den 28 februari. Senast den dagen vill Naurvårdsverket veta hur många produkter som såldes i Sverige under 2007 som omfattas av WEEE-direktivet.
Mer information finns här (länk)