JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Micron spinner av bildsensorerna
Halvledarbolaget Micron tänker låta sina bildsensorer stå på egna ben i framtiden. Om det blir en försäljning, en börsnotering under eget namn eller någon annan lösning återstår att se.
Amerikanska Micron står på tre ben - DRAM, flashminnen och CMOS-sensorer för kameror. Minnesverksamheten har ökat sin försäljning kraftigt, men prisfallet i den branschen har samtidigt drabbat företaget hårt, med förluster som följd. Samtidigt har man haft stor framgång med sina CMOS-sensorer, i synnerhet för mobiltelefoner där man idag är leverantör till samtliga de stora tillverkarna.

- Vi kommer att spinna av bildsensordivisionen. Vi är numera tillräckligt stora och har ett tillräckligt brett utbud för att stå på egna ben, säger Sandor Barna, divisionens marknadschef, när Elektroniktidningen träffar honom på mässan Mobile World Congress.

Att sätta CMOS-sensorerna i eget bolag som på sikt kan säljas eller börsnoteras skulle ge Micron ett kassatillskott och därtill skapa ett företag med renodlat bildsensorfokus. Hur stor del av Microns verksamhet sensorerna utgör vill han inte säga, inte heller vill han spekulera i vad en eventuell försäljning skulle kunna inbringa. Klart är dock att verksamheten går med vinst och att tillväxten är god.

- Micron kommer att fortsätta tillverkningen även efter att vi blivit ett eget bolag. Starka band till produktionen är ett viktigt konkurrensmedel, säger Barna.

På Mobile World presenterade företaget en 2 Mpixels sensor i företagets egenutvecklade 1,75 um-teknik.

- Den fyller ett hål i vårt utbud. Vi har tidigare versioner på 1,3 samt 3, 5 och 8 Mpixel, med och utan inbyggd bildbehandlingsprocessor, konstaterar han.

För mobiltelefoner är just nu modellerna med 3 och 5 Mpixel de som röner störst efterfrågan. Båda ger bra stillbilder även under svårare ljusförhållanden, men 5 Mpixel är vad som krävs för att få vettiga videobilder även inomhus. Videoavsnitt tagna med kameror med 5 Mpixelsensorer anses exempelvis tillräckligt bra för att publiceras på webben i journalistiska sammanhang.

- 8 Mpixel är i mesta laget för närvarande. Filerna blir så stora att de blir otympliga att hantera. Visserligen gynnar det vår minnesförsäljning, men många användare upplever att det tar för lång tid att ladda upp och skicka sådana bilder, säger Barna.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)