- Marknaden är på väg mot FPGA:er från andra teknologier och vi ser att det inte finns tillräckligt med kunnigt FPGA-folk, säger Petri Grönroos som är Nordenchef på Altera.
En metod för att råda bot på problemet är att företaget börjat samarbeta med högskolorna. Bland annat får studenterna på utvalda utbildningar ett prototypkort från Altera. För att ytterligare stimulera intresset anordnade företaget i fjol en tävling, kallad Innovate Nordic.
- Idéen kommer från Indien. Vi var det andra området som genomförde tävlingen, säger Petri Grönroos.
I fjol deltog 66 lag och de sju bästa gick till final. Bland finalisterna fanns så vitt skilda tillämpningar som ett röstigenkänningssystem, en SSB-demodulator och ett autonomt fordon. Vann gjorde den digital radio.
Temat för årets tävling är inte klart än men projekten kommer att bedömas enligt fyra kriterier: komplexitet och funktionalitet på konstruktionen, själva implementationen och så kvaliteten på dokumentationen.
Kortet som de tävlande får har beteckningen DE1, där D står för Development och E för Education. De är bestyckade med en Cyclone II som har 20 000 logiska element. Man kan ansluta tangentbord och mus liksom en skärm till kortet som även har diverse inbyggda omkopplare, knappar, lysdioder och teckenfönster.
Det finns inbyggt minne (SDRAM, flash och SRAM) men också plats för ett flashkort av SD-typ.
Nytt för i år är att deltagarna förutom Alteras egna verktyg även får verktygen Matlab och Simulink från Matlab.
- Vi kan aldrig vara lika billiga som Fjärran östern utan vi måste göra utvecklingen på ett smart sätt, som att använda verktyg som höjer produktiviteten, säger Petri Grönroos.
Sista anmälningsdag är den 1 april och mer information finns på www.innovatenordic.com