JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
De europeiska halvledartillverkarna klarar inte framtidens konkurrens på egen hand och bör därför gå samman. Det menar konsulten Joseph Borel, förr forskningschef och vice vd på ST Microelectronics, som presenterat idën för bland annat Frankrikes president Nicolas Sarkozy.
De tre stora europeiska halvledartillverkarna - fransk-italiensk-schweiziska ST Microelectronics, hollänska NXP och tyska Infineon - har inte tillräckligt stor kritisk massa för att på egen hand klara de investeringar och den forskning som krävs inför framtiden. De bör därför gå samman och bilda en europeisk chipsjätte.

Det menar STs förre forskningschef Joseph Borel, som idag driver en egen konsultbyrå kallad JB-R&D. Han presenterade sina idéer på mässan Date, och har tidigare förankrat dem i forskningsprojektet Catrene, uppföljaren till Medea. Han har också satt ihop en 12-sidig promemoria till den franska senaten, som skickat den vidare till president Nicolas Sarkozy, skriver tidningen EE Times.

Borel hävdar att situationen är kritisk. Visserligen visade Infineon i fjol en liten vinst, 121 miljoner dollar exklusive minnesbolaget Qimonda, men sammanräknat gjorde de tre i fjol en förlust på 1,1 miljarder dollar på en sammanlagd omsättning av 23 miljarder dollar. Ska framtida investeringar i forskning, utveckling och teknik för 45 nm och därunder klaras måste en konsolidering ske, menar han.

En sammanslaget bolag skulle bli världens näst största halvledartillverkare, snäppet mindre än marknadsledande Intel, men klart större än dagens tvåa Samsung.

Borel konstaterar i intervjun med EE Times att det förvisso finns produktområden där de tre företagen idag konkurrerar, och att en strategi för dessa skulle behöva utarbetas vid en eventuell fusion. Men han säger att det är ett mindre problem i sammanhanget. Den stora frågan är hur Europa ska kunna ta upp kampen med Intel om världsherraväldet inom halvledarteknik. Och han understryker att det alls inte bara gäller att få fram snabba processorer - lika viktigt är exempelvis digital och analog teknik, lågeffekt, felrättning, termisk styrning, avlusning och testfunktioner.

En europeisk halvledarjätte bör också, enligt Borel, knyta tätare kontakter med stora systemhus som Nokia, Bosch och Ericsson, samt med forskningsinstitut som Imec, Fraunhofer och CEA-Leti. Vad dessa säger om saken är dock inte känt.

Planerna må tyckas storvulna, men kräver enligt Borel bara att en handfull nyckelpersoner fattar rätt beslut. Däribland Nicolas Sarkozy, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och italiens president Giorgio Napolitano.

- Varken företagen eller EU-myndigheter kan på egen hand fatta beslut om detta. Förvisso måste de sätta sig i samma båt och ro tillsammans, men det går bara om de enskilda länderna slutar tänka nationalistiskt och istället satsar på att etablera en europeisk ledare, säger han.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)