Redan under Elektronik/EP i januari fanns det planer på att göra en grundligare uppföljning på de elektronikkort som tillverkades på mässgolvet. Långt ifrån alla kort hann testas under själva mässan så slutsatserna som presenterades den sista dagen var preliminära.
– Det är ett unikt material och vi har kvar alla korten med uppgifter om hur de tillverkades, säger Lars Wallin som är den drivande kraften bakom de satsningar som Stockholmsmässan gjort på elektronikproduktion de senaste åren.
För att hinna med att testa en del av de 240 enklare och 40 mer avancerade korten blir uppföljningen först den 3 september. Då arrangeras en endagskonferens parat med en enklare utställning på Stockholmsmässan i Älvsjö.
De två typer av kort som ska analyseras hade fyra olika ytbehandlingar och sammanlagt användes tio olika lodpastor. Trots att produktionslinan hade mycket kort startsträcka fungerade den så bra att man bara hittade få fel eller konstigheter på de tillverkade korten. Det var bland annat tjockleken på guldskiktet på en del kort som var alldeles för väl tilltaget, det gick att se början till wicking i vissa viahål, några flip chip-komponenter låg upp och ned och kontaktdon som monterats med pin-in-paste hade för lite lodpasta.
Bara en bråkdel av korten testades dock i det labb som fanns på mässan, men alla kort finns kvar. De är märkta så att det ska gå att spåra vilken ytbehandling, vilken lodpasta, vilken stencil, deponeringsmetod och vilken lödmetod som användes.
För att kunna dra lite bättre slutsatser kommer en del av korten att temperaturcyklas innan de testas.
– Vi kommer att göra akustisk mikroskopering på en del av korten men också göra snittprov.
För att få debatt kring resultaten planerar Lars Wallin att bjuda in både inhemska och utländska experter som ska analysera och diskutera resultaten.
Exakt hur mycket det kommer att kosta för deltagarna är inte klart men troligen landar det runt 2500 kronor.
Mer information och anmälan kommer så småningom på Stockholmsmässans hemsida.