JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Genom att analysera lågfrekvent ljud från infraljudsmikrofoner, seismografer och magnetometrar går det att skilja meteoritnedslag från jordbävningar. Hur det går till i praktiken är ämnet för en doktorsavhandling från högskolan i Gävle.
Genom att förbehandla infraljudsignaler från mikrofoner, seismografer och magnetomertrar går det att klassificera och identifiera olika typer av händelser, som exempelvis meteoritnedslag, jordbävningar och tsunamis. Hur förbehandlingen ska göras är vad forskaren José Chilo disputerat på inom elektronik, med avhandlingen "Feature Extraction for Low-Frequency Signal Classification". Forskningen har ägt rum vid högskolan i Gävle, men avhandlingen presenterades i Stockholm igår.

Infraljudssignaler är vad FN använder för att övervaka provstoppsavtalet för kärnvapen. I Sverige finns ett nätverk av infraljudsmikrofoner som i realtid visar signaler från tre stationer i landet, se länk.

Infraljud, på frekvenser mellan 1 och 10 Hz, kan färdas hundratals mil genom jordskorpan och kan förutom jordbävningar och meteoritnedslag identifiera sådant som raketstarter, kärnvapentester och tsunamis.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)