JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kina och Indien räddar osäker halvledarindustri

När analyshuset Future Horizons chef Malcolm Penn tar till orda under årets framtidskonferens, International Electronic Forum, är det osäkerhet som genomsyrar budskapet. Trenderna i halvledarvärlden är många. Och intressanta. Men priskrig och sviktande ekonomi skapar en luddig prognos.
Halvledarindustrin står inför förändringar. Men osäkerheten är större än på många år. Vad ska hända med minnesmarknaden, då speciellt NAND och DRAM? Vilken affärsmodell är den bästa? Återhämtar sig halvledarindustrin i år eller blir det negativ tillväxt?

Frågorna Malcolm Penn ställer är många. Svaren färre.

- Det går inte att förutsäga vad som händer framledes när industrin vill ha priskrig. I fjol kostade minnes- och mikroprocessortillverkarnas priskrig en minskad tillväxt på uppåt nio procent, säger han.

Malcolm Penn menar att priskriget låg bakom att 2007 blev det tredje året på raken med ensiffrig tillväxt, något Future Horizons missade att förutse. Under fjolåret såldes det 10 procent fler halvledare än året innan, däremot minskade medelpriset vilket innebar att tillväxten i pengar stannade på 3,2 procent.

Samtidigt konstaterar Malcolm Penn att länken mellan tillväxten för halvledarföretagen och bruttonationalprodukten (BNP) i världens elektronikdominerande länder är väldigt tajt. Om BNP går ner kollapsar halvledarindustrin, och sedan behövs cirka två år för att den ska återhämta sig.

Men trots det negativa ekonomiska läget i stora delar av världen vill Malcolm Penn inte klä framtiden i alltför mörka färger. Han menar att växande ekonomier som Kina och Indien mycket väl kan balansera nedgången på andra håll. Kina står idag för en fjärdedel av den globala tillväxten, och den indiska marknaden fortsätter att växa.

– Om andra kvartalet blir positivt kan årets tillväxt mycket väl hamna på tolv procent. Det inkluderar en volymökning på tio procent och en prishöjning på två procent. Utfallet står och faller med priset, men jag tror i varje fall inte att tillväxten hamnar under åtta procent i år, säger Malcolm Penn.

När han pekar på tillämpningarna som driver halvledarindustrin så är det – inte oväntat – persondatorerna som dominerar. I fjol slukade de 27 procent av världens halvledare.

– Men det som händer på mobiltelefonsidan är betydigt intressantare. Här finns motstridiga prioriteringar. Nya funktioner driver, samtidigt finns det en miljard potentiella användare i Afrika, Sydamerika, Indien och den kinesiska landsbygden som vill ha 80 procent av funktionerna till 20 procent av kostnaden, säger Malcolm Penn.

Fordonsindustrin är också intressant. Den är pålitlig och förutsägbar, med en stadig tillväxt.

– Men jag tror att robotar blir den stora framtida killer-marknaden. Jag tror att det teknikområdet kommer att se volymer motsvarande dagens mobiltelefoner, med innehåll motsvarande dagens datorer. Inom detta område finns det en oerhörd potential, påpekar Malcolm Penn.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)