Inom EU-projektet Surpass är uppgiften att undersöka de nämnda teknikerna, andra tekniker och även kombinationer av olika tekniker. Och det förväntade resultatet är en specifikation på ett optiskt lagringssystem med kapacitet att lagra 200 till 400 GByte på en helt vanlig optisk skiva.
Malmöföretagets uppgift är att ta ansvar för masteringtekniken som är baserad på elektronstrålelitografi samt tillverkningen av stämplar (stampers) inom projektet. Inom projektet ska företaget även vara med och förbättra plattformen för elektronstrålelitografi, allt för att snabbare kunna tillverka framtidens stämplar.
Parallellt med detta kommer det svenska företaget även att tillhandahålla sin egen nanoimprintlitografiteknik (NIL-teknik). Obducat har utvecklat en litografiteknik som innebär att man kan prägla mycket små strukturer. Företaget använder elektroplätering för att tillverka stämplar som sedan monteras i en maskin för nanoimprintlitografi.
Deutsche Thomson OHG samordnar projektet och de övriga projektdeltagarna, som är CEA LETI-Minatec, Delft University of Technology, Imperial College London och Université de Neuchâtel, förutom Obducat. EU bidrar med 36 miljoner kronor.