JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lagen om ekodesign antagen

I början av år 2010 ska all konsument- och kontorselektronik som säljs inom EU maximalt få dra 1 W i viloläge. Det blir konsekvensen av den EU-förordning som klubbades den 7 juli av EU-organet Kommittén för ekodesign. Målet är att sänka energiförbrukningen inom EU med 35 TWh till år 2020.
– Arbetet har pågått i flera år och kraven för standby och off mode-förluster är de första som tagits upp till beslut i EU. De anses särskilt viktiga för att minska energianvändningen totalt sett. En rad krav för andra produkter följer i höst, förklarar Camilla Ottosson på Energimyndigheten i ett pressmeddelande.

Direktivet (2005/32/EC) om ekodesign antogs av EU i juli 2005. Lagen om ekodesign energianvändande produkter började i Sverige gälla den 1 maj 2008. Lagen innebär att tillverkarna måste ta hänsyn till energianvändning och andra miljöfaktorer redan när produkten designas och tillverkas.

Direktivet är ett så kallat ramdirektiv som inte innehåller några bindande krav för specifika produkter. En produktgrupp måste ha en marknad på 200 000 enheter inom EU för att omfattas.
Den nya förordningen ska nu granskas av EU-parlamentet och om allt går enligt planerna kan den antas av Kommissionen före årsskiftet. Det ger därmed konstruktörer av elektronik knappt 18 månader för att modifiera sina kraftaggregat så att de uppfyller förordningen. Även importörer påverkas, eftersom produkter som inte uppfyller kraven inte kommer att få säljas inom EU.

Ett år efter att förordningen trätt i kraft får energianvändningen hos en produkt i off mode- och i standbyläge inte överskrida 1,0 Watt. För specialfunktioner där det finns en klocka eller annan informationsdel som måste vara på jämt är gränsen 2 W. Efter fyra år ska den högsta tillåtna gränsen vara 0,5 Watt.

Den nya förordningen har fått kritik (länk), för att vara luddig och för att företagen får kort tid på sig att modifiera sina produkter.

En studie från EU-Kommissionen uppskattade att det år 2005 fanns 3,7 miljarder installerade produkter med standby/off mode inom EU vilket innebar en elanvändning i standby/off mode på 47 TWh (motsvarande drygt 7 procent av Sveriges totala energianvändning), en kostnad på 6,4 miljarder Euro, samt utsläpp av 19 miljoner ton koldioxid. I studien uppskattades att de föreslagna ekodesignkraven kan minska energianvändningen inom EU med 35 TWh per år vid 2020.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)