Direktivet (2005/32/EC) om ekodesign antogs av EU i juli 2005. Lagen om ekodesign energianvändande produkter började i Sverige gälla den 1 maj 2008. Lagen innebär att tillverkarna måste ta hänsyn till energianvändning och andra miljöfaktorer redan när produkten designas och tillverkas. Direktivet är ett så kallat ramdirektiv som inte innehåller några bindande krav för specifika produkter. En produktgrupp måste ha en marknad på 200 000 enheter inom EU för att omfattas. |
Ett år efter att förordningen trätt i kraft får energianvändningen hos en produkt i off mode- och i standbyläge inte överskrida 1,0 Watt. För specialfunktioner där det finns en klocka eller annan informationsdel som måste vara på jämt är gränsen 2 W. Efter fyra år ska den högsta tillåtna gränsen vara 0,5 Watt.
Den nya förordningen har fått kritik (länk), för att vara luddig och för att företagen får kort tid på sig att modifiera sina produkter.
En studie från EU-Kommissionen uppskattade att det år 2005 fanns 3,7 miljarder installerade produkter med standby/off mode inom EU vilket innebar en elanvändning i standby/off mode på 47 TWh (motsvarande drygt 7 procent av Sveriges totala energianvändning), en kostnad på 6,4 miljarder Euro, samt utsläpp av 19 miljoner ton koldioxid. I studien uppskattades att de föreslagna ekodesignkraven kan minska energianvändningen inom EU med 35 TWh per år vid 2020.