JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nystart för Recab

Inbyggnadsföretaget Recab har fått rejäl förstärkning - sex ledande personer från branschkollegan Data Respons har köpt in sig i företaget och ingår numera i ledningsgruppen. Ambitionen är att bygga upp en nordisk distributör av inbyggda system med fokus på produkter snarare än tjänster och med kompetens och utbud som spänner från billiga industridatorer till de högsta kraven.
Sex ledande personer på inbyggnadsjätten Data Respons har under den senaste tiden sagt upp sig därifrån för att i stället satsa sina krafter på Recab. De sex - Mads Poulsen, vd, Michael Ullskog, försäljningschef, Ulf Sundberg, finanschef, Magnus Gidlund, säljare, Björn Espen Aase, Norgechef och Brian Sörensen, Danmarkschef, utgör nya ledningsgruppen på Recab jämte företagets tidigare ledning Johan Nordin och Dan Sundell som blir marknads- respektive teknikchef.

- Fast egentligen är vi alla säljare, i en eller annan form, säger Michael Ullskog.

Recab börjar jobba i sin nya kostym från och med idag, bland annat med en ny logotyp. Än så länge är det dock bara Michael Ullskog av de nya som hunnit börja på företaget, de övriga ansluter successivt under den närmaste månaden. Han understryker att det inte ligger någon schism bakom avhoppen från Data Respons.

- Data Respons är idag ett mycket framgångsrikt företag där konsultsidan vuxit till att bli dominerande. Jag vill jobba mer med produkter, och jag är en entreprenörssjäl som gillar att bygga upp något nytt, säger han.

- Vi ser ett hål på marknaden - det finns ingen idag som har produktfokus och hela bredden från höga low-end upp till riktiga high-end. Vi på Recab har leverantörer som inget hellre skulle vilja än att stödja en sådan satsning, men fram tills nu har vi inte mäktat med mer än high end, säger Johan Nordin.

Därtill har Recab hittills haft så gott som hela sin försäljning i Sverige. Visserligen har man haft ett kontor i Finland, men det har gått på sparlåga sedan telekomkraschens dagar. I den nya konstellationen ska Recab bli en äkta nordiskt aktör.

- Vi har kontor i Oslo och Köpenhamn förutom här i Stockholm, men vi ska inte ha någon interndebitering över nationsgränserna eller liknande, säger Michael Ullskog.

Recab har traditionellt jobbat mycket med avancerade bakplan och bussar som VME, Compact PCI, ATCA och Micro-TCA. Det ska företaget fortsätta med, men lika viktigt blir nu fokuset på industri-pc, paneldatorer och datalagring. Det låter lite grand som ett annat inbyggnadsföretag - Memstore - som just Data Respons köpte våren 2006. Och Michael Ullskog håller med om att det finns likheter.

- Fast Memstore kom mer från komponenthållet, och Recab är mer från high-endsidan. Och så är det ju så att Memstore är uppköpt, säger han.

Återanvändning är en annan bärande tanke i Recabs nya affärsmodell. Kunderna ska, med Recabs hjälp, kunna minimera sina utvecklingskostnader genom att använda standardprodukter som med smärre förändringar kan fylla behovet. Tanken är att det ska bli betydligt billigare och snabbare för kunden än att lägga ut motsvarande utvecklingsjobb på en konsult.

- Vi kommer att göra en del anpassning som ett slags kundstöd, men bara undantagsvis på konsultbasis. Och mycket kan göras av våra huvudmän - exempelvis har Kontron omkring tusen ingenjörer i Tyskland som gör liknande saker för den tyska marknaden. Det är en resurs vi kan utnyttja också, säger Johan Nordin.

Därtill kan partnerskapet med kunderna även utmynna i att kundernas kompetens sätts in i utvecklingen av andra produkter.

- Många systemtillverkare har expertis inom smala områden som bara används sporadiskt. Men de vill inte sälja den kompetensen på öppna marknaden. Om vi kan köpa kompetens av dessa personer till enskilda projekt så vinner både vi, systemtillverkaren och slutkunden på det. Vi har några sådana projekt på gång redan, säger Michael Ullskog.

Nytänkandet innebär också en breddning av de segment man riktar sig mot. Hittills har telekom och militärt varit Recabs starka sida. Framöver blir industrielektronik och medicinsk elektronik minst lika viktiga.

- Och där är det industri-pc och sådant som gäller, säger Ullskog.

Recabs huvudleverantörer Kontron, Advantech och Vadatech kommer även framgent att vara de viktigaste huvudmännen, även om nya leverantörer kan komma in så småningom. Någon flytt från kontoret i Skarpnäck söder om Stockholm är inte heller planerad på kort sikt.

- Vi kommer definitivt att växa och anställa fler. Men saker och ting måste göras i tur och ordning. Först ska vi få bra kassaflöde på den nya verksamheten här, säger Michael Ullskog.

För Johan Nordin innebär nyordningen att han släpper kontrollen över företaget han var med och startade 1996. Men det verkar han inte vara särskilt ledsen över.

- Det här är en jättemöjlighet, jag tycker vi har samlat ett dream team, säger han.

Johan Nordin har de senaste åren också lagt mycket tid på sitt engagemang i IM-föreningen och som medarrangör av Embedded Conference Scandinavia, något som han tänker fortsätta med även framgent.

- Det ingår helt klart i min nya roll, säger han.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)