Mike Thomson har arbetat 17 år på ST:s halvledarfab i franska Crolles med att överföra forskningsresultat till en kommersiell miljö. Han har bland annat varit med att ta fram ST:s processer för CMOS-kretsar på 200 mm och 300 mm-skivor.
Replisaurus grundades för lite drygt fem och ett halvt år sedan och utvecklar ett processteg för halvledarproduktion baserad på replikering kallad ElectroChemical Pattern Replication (ECPR). Med tekniken kan man till exempel skapa det översta kopparlagret i en integrerad krets. Tekniken ska bli två till tre gånger billigare än de fotolitografiska metoder som används idag för att skapa metallagren.
– Det finns många lovande tekniker i dagens halvledarvärld men ECPR representerar ett genuint skifte och måste vara överst på allas listor. Replisaurus teknik adresserar både tekniska och ekonomiska frågor på samma gång och jag förväntar mig att det kommer att tas emot positivt, säger Mike Thomson i ett pressmeddelande.
Han kommer att bli stationerad i franska Saint Jeoire varifrån han ska sköta produktifieringen av de maskiner som behövs för replikeringen men han ska också ta hand om vidareutvecklingen av maskiner från S.E.T., den franska utrustningsleverantör som Replisaurus förvärvade i juni i år.
Köpet förvandlade samtidigt Replisaurus från ett företag som försökte sälja sin teknik via licenser till att bli en fullfjädrad utrustningsleverantör till halvledarindustrin.