JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
måndag 10 augusti 2020 VECKA 33
Det amerikanska logistikföretaget Gabriel Technologies stämmer chipsjätten Qualcomm på drygt en miljard dollar för patentintrång och brott mot upphovsrätten. Över 90 patent berörs av stämningen, alla inom så kallad "assisted GPS".

Vem äger patenträttigheterna till "assisted GPS" och vem står egentligen bakom innovationerna? Den frågan ska nu en domstol i San Diego reda ut, sedan det börsnoterade logistik- och säkerhetsföretaget Gabriel Technologies stämt halvledarjätten Qualcomm för patentintrång och brott mot upphovsrätten, och krävt över en miljard dollar i skadestånd.

Bakgrunden är aningen komplicerad. Enligt Gabriels stämningsansökan utvecklades tekniken i ett samarbete mellan två mindre bolag, Locate Networks och Snaptrack Inc. Rättigheterna köptes sedermera av Trace Technologies, ett dotterbolag till Gabriel.

Konstigheterna, enligt Gabriel, uppstod då Snaptrack och dess teknikchef trots att man sålt rättigheterna började söka egna patent på tekniken. Enligt Gabriel gjordes detta i syfte att öka värdet på bolaget för ett framtida uppköp, något som lyckades då Qualcomm år 2000 förvärvade Snaptrack för en miljard dollar.

I stämningsansökan anhåller Gabriel om att domstolen avgör att det är Gabriel och ingen annan som äger rättigheterna till tekniken, relevanta patent och annan tillhörande intellektuell egendom. Teknikchefen, en viss Norman Krasner, har också stämts personligen.

Qualcomm har inte gett något officiellt svar eller någon kommentar på stämningsansökan.

Assisted GPS, även kallad A-GPS, är en teknik för GPS-lokalisering i mobiltelefoner där GPS-satelliternas information om positionen kompletteras med information från mobilnäten. A-GPS använder en särskild server för att hålla koll på var mobilen befinner sig, vilken mobilcell som är närmast och vilka GPS-satelliter som är bäst positionerade för användning. Servern har också betydligt mer datakraft än mobilen, så information om svaga satellitsignaler  kan via mobilnätet skickas dit för analys och positionen kan skickas åter till mobilen. Tekniken kan även användas av GPS-mottagare i bilar som då använder mobiltelefonen för kommunikationen med servern.

MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)