JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Spansion vill stoppa Sony Ericsson i USA

Flashminnestillverkaren Spansion har stämt sin konkurrent Samsung för patentintrång. Om stämningen går igenom kan domstolen stoppa amerikansk import av produkter från exempelvis Sony Ericsson, Apple och Rim.
Mobiler från Sony Ericsson kan drabbas av importförbud till USA, tillsammans med Iphone och Ipod från Apple, Blackberrys från Rim, pc från Lenovo och digitalkameror från Sony. Det kan bli konsekvensen av en stämning som flashminnestillverkaren Spansion lämnat in till den amerikanska internationella handelskommissionen ITC mot sin konkurrent Samsung.

- Vi blev överraskade eftersom vi inte förrän nu har fått några papper om stämningen, säger en talesman för Sony Ericsson till tidningen Wall Street Journal.

Spansions vd Bernard Cambou säger till tidningen att bolaget försökt övertala Samsung att licensiera patenten, men inte lyckats. Enligt stämningen har Samsung medvetet använt Spansions teknik i minneskretsar som sålts för omkring 7 miljarder dollar om året, och därtill använt kretsarna i USB-minnen, kameror, MP3-spelare, datorer, tv-mottagare, mobiltelefoner och annan konsumentelektronik.

- Vi kommer att gå hela vägen - vi tänker inte stoppa förrän vi hittar en lösning, säger Cambou till Wall Street Journal.

Stämningen gäller tio patent som omfattar bland annat minnesdesign, minnesproduktion, specifik materialanvändning, programmerings- och raderingsalgoritmer. Viktigast är teknik  för så kallad "charge-trapping", ungefär laddningsfångst, som kan ersätta traditionell "floating-gate" och då ge bättre möjligheter till miniatyrisering. Spansion har använt tekniken i sina NOR-flash, och hävdar att Samsung olovligen använt samma teknik, bland annat i de NAND-flash gjorda i 40 nm-teknik som lanserades i fjol.

Att Spansion väljer den internationella handelskommissionen som domstol är ingen slump. Denna domstol är känd för sina relativt snabba beslut - 12-16 månader - och har många gånger dömt anklagade till importstopp som påtryckningsmedel för att lösa konflikter. Att även Sony Ericsson och andra av de anklagades kunder nämns i stämningsansökan härrör från ett prejudikat där Broadcom stämt Qualcomm, men där domstolen underkände stämningen eftersom kunderna inte nämndes vid namn i ansökan.

Spansion bildades 2003 då AMD och Fujitsu slog ihop sina verksamheter inom flashminnen. I fjol köpte bolaget sin mindre samarbetspartner Saifun, delvis för att komma över en del av de patent som den nu aktuella stämningen gäller.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)