- Vi blev överraskade eftersom vi inte förrän nu har fått några papper om stämningen, säger en talesman för Sony Ericsson till tidningen Wall Street Journal.
Spansions vd Bernard Cambou säger till tidningen att bolaget försökt övertala Samsung att licensiera patenten, men inte lyckats. Enligt stämningen har Samsung medvetet använt Spansions teknik i minneskretsar som sålts för omkring 7 miljarder dollar om året, och därtill använt kretsarna i USB-minnen, kameror, MP3-spelare, datorer, tv-mottagare, mobiltelefoner och annan konsumentelektronik.
- Vi kommer att gå hela vägen - vi tänker inte stoppa förrän vi hittar en lösning, säger Cambou till Wall Street Journal.
Stämningen gäller tio patent som omfattar bland annat minnesdesign, minnesproduktion, specifik materialanvändning, programmerings- och raderingsalgoritmer. Viktigast är teknik för så kallad "charge-trapping", ungefär laddningsfångst, som kan ersätta traditionell "floating-gate" och då ge bättre möjligheter till miniatyrisering. Spansion har använt tekniken i sina NOR-flash, och hävdar att Samsung olovligen använt samma teknik, bland annat i de NAND-flash gjorda i 40 nm-teknik som lanserades i fjol.
Att Spansion väljer den internationella handelskommissionen som domstol är ingen slump. Denna domstol är känd för sina relativt snabba beslut - 12-16 månader - och har många gånger dömt anklagade till importstopp som påtryckningsmedel för att lösa konflikter. Att även Sony Ericsson och andra av de anklagades kunder nämns i stämningsansökan härrör från ett prejudikat där Broadcom stämt Qualcomm, men där domstolen underkände stämningen eftersom kunderna inte nämndes vid namn i ansökan.
Spansion bildades 2003 då AMD och Fujitsu slog ihop sina verksamheter inom flashminnen. I fjol köpte bolaget sin mindre samarbetspartner Saifun, delvis för att komma över en del av de patent som den nu aktuella stämningen gäller.