JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
onsdag 26 februari 2020 VECKA 09
Flashminnestillverkaren Spansion har stämt sin konkurrent Samsung för patentintrång. Om stämningen går igenom kan domstolen stoppa amerikansk import av produkter från exempelvis Sony Ericsson, Apple och Rim.
Mobiler från Sony Ericsson kan drabbas av importförbud till USA, tillsammans med Iphone och Ipod från Apple, Blackberrys från Rim, pc från Lenovo och digitalkameror från Sony. Det kan bli konsekvensen av en stämning som flashminnestillverkaren Spansion lämnat in till den amerikanska internationella handelskommissionen ITC mot sin konkurrent Samsung.

- Vi blev överraskade eftersom vi inte förrän nu har fått några papper om stämningen, säger en talesman för Sony Ericsson till tidningen Wall Street Journal.

Spansions vd Bernard Cambou säger till tidningen att bolaget försökt övertala Samsung att licensiera patenten, men inte lyckats. Enligt stämningen har Samsung medvetet använt Spansions teknik i minneskretsar som sålts för omkring 7 miljarder dollar om året, och därtill använt kretsarna i USB-minnen, kameror, MP3-spelare, datorer, tv-mottagare, mobiltelefoner och annan konsumentelektronik.

- Vi kommer att gå hela vägen - vi tänker inte stoppa förrän vi hittar en lösning, säger Cambou till Wall Street Journal.

Stämningen gäller tio patent som omfattar bland annat minnesdesign, minnesproduktion, specifik materialanvändning, programmerings- och raderingsalgoritmer. Viktigast är teknik  för så kallad "charge-trapping", ungefär laddningsfångst, som kan ersätta traditionell "floating-gate" och då ge bättre möjligheter till miniatyrisering. Spansion har använt tekniken i sina NOR-flash, och hävdar att Samsung olovligen använt samma teknik, bland annat i de NAND-flash gjorda i 40 nm-teknik som lanserades i fjol.

Att Spansion väljer den internationella handelskommissionen som domstol är ingen slump. Denna domstol är känd för sina relativt snabba beslut - 12-16 månader - och har många gånger dömt anklagade till importstopp som påtryckningsmedel för att lösa konflikter. Att även Sony Ericsson och andra av de anklagades kunder nämns i stämningsansökan härrör från ett prejudikat där Broadcom stämt Qualcomm, men där domstolen underkände stämningen eftersom kunderna inte nämndes vid namn i ansökan.

Spansion bildades 2003 då AMD och Fujitsu slog ihop sina verksamheter inom flashminnen. I fjol köpte bolaget sin mindre samarbetspartner Saifun, delvis för att komma över en del av de patent som den nu aktuella stämningen gäller.
MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)