JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svenska nanoproteintrådar ger osynliga transistorer
Forskare i Linköping har utvecklat ledande proteintrådar inbakade i plast som bara är 10 nm tunna. Trådarna växer till av sig själva i provrör och kan exempelvis användas för att på ett billigt sätt bygga extremt små, tredimensionella elektronikkretsar. Kretsarna kan faktiskt göras mindre än ljusets våglängd och blir därmed i praktiken osynliga.
- Vi har för första gången skapat proteiner som leder ström mycket bra, men som också kan fungera som halvledare i transistorer, säger Mahiar Hamedi, forskare vid Linköpings universitet som i morgon lägger fram sin doktorsavhandling om trådarna, kallad Organic electronics on micro and nano fibers — from e-textiles to biomolecular nanoelectronics.

Trådarna utgår från så kallade amyloidfibrer, ett slags långa stabila proteintrådar som förekommer naturligt i både människor och djur. När amyloidfibrerna blandas i vatten med ett ledande plastmaterial kallat Pedot-S fäster plasten vid fibrerna och bildar ett ledande skal som bara är några atomer tjockt.

- Skönheten i den självorganiserade processen är hur enkelt platstmaterialet binder till amyloidfibrerna direkt i vatten, utan att det behövs någon värme, på bara några få minuter, skriver Hamedi i sin avhandling.

Fibrerna kan förses med laddade utskott, och på så sätt kan man styra molekylerna att själv bygga upp transistorer och andra strukturer. Hamedi och hans medarbetare har visat upp fullt fungerande transistorer som arbetar mellan 0 och 0,5 V.

Hamedi beskriver också en metod för att skapa mönster i nanostorlek i ledande plast, där kraven är stora på att rymma mycket elektronik på liten yta. Lösningen, enligt honom, är att gjuta plasten med strukturer som är mindre än det synliga ljusets våglängd. På så sätt blir transistorerna i praktiken osynliga.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)