Omkring 130 teknologer, mestadels från KTHs elektronik- och mastersprogram i Kista, lyssnade igår till lockropen från den svenska halvledarbranschen, som i regi av Stockholmsmässan organiserade ett kontaktskapande seminarium och tillhörande miniutställning i Electrum. För många av teknologerna var det en första insikt i elektronikföretagens värld av tre- och fyrställiga förkortningar.
- Studenterna här är jätteduktiga, de flesta kan designa DSP, FPGA och SoC. Men inte många av dem vet vad en FAE gör, eller vad OEM innebär, exemplifierade Robert Rönngren, studierektor på KTH i Kista som tillsammans med Stockholmsmässan organiserat evenemanget.
Åtta halvledarföretag deltog jämte forskningsinstitutet Acreo samt såväl Elektroniktidningen som tidningskollegan Elektronik i Norden. Budskapet till teknologerna var tydligt - se till att kvalificera er för att söka jobb i halvledarbranschen. Här finns hög innovationstakt och tekniknivå, branschen är global vilket innebär att man får resa mycket, och dessutom är människorna trevliga.
Och trots att den svenska halvledarproduktionen numera bedrivs i mycket smala nischer så finns ett stort sug efter färsk kompetens hos de internationella halvledarbolagens svenska kontor, framför allt som applikationsingenjörer - FAE, Field Applications Engineer, och försäljningsingenjör - FSE, Field Sales Engineer.
- Våra kunder har begränsad budget, ont om tid och höga krav på nya funktioner och hög kvalitet. Jobbet som FAE eller FSE går ut på att hjälpa kunderna att överbrygga de problemen så kunderna blir först och bäst, förklarade Bengt Edlund, vd på National Semiconductors svenska kontor.
Enligt en undersökning från Tekniska Mässan är det som ungdomar värderar högst när de letar jobb i tur och ordning hög lön, möjligheter att påverka företaget, resor, jämlikhet, blandning av män och kvinnor, etik och miljö. Bengt Edlund konstaterade att halvledarbranschen med råge uppfyller alla dessa krav utom det om blandning av män och kvinnor.
- På den punkten är det inget snack om att vi misslyckats. Men branschen jobbar hårt på att rekrytera kvinnor, sa han.
Han konstaterade också att branschen betalar bra.
- En FAE i halvledarbranschen som är mellan 29 och 34 år tjänar mellan 500 000 och 1 miljon om året. Det är bättre än Ericsson där civilingenjörer i samma åldersspann tjänar 350 000 till 600 000 kronor om året, men sämre än finansministern - han tjänar 1,6 miljoner, berättade han och drog ner skratt från läktaren.
För att förtjäna den lönen måste man dock vara ordentligt duktig.
- Vi betalar bra, men vi kräver att våra anställda är bland de bästa.
Samtidigt gav han teknologerna rådet att läsa så många platsannonser som möjligt från branschen, även de från andra länder, och även söka sådana jobb där man inte uppfyller allt som står i texten.
- Vi i branschen är ofta lite för optimistiska när vi skriver platsannonser. De vi anställer uppfyller sällan alla krav vi ställer där. Ofta är personlig attityd minst lika viktigt som formella krav, sa Bengt Edlund.
Evenemanget var en så kallad satellit till SEE, Scandinavian Electronics Event, den stora elektronikmässa som ska äga rum i Stockholm i mars 2010. Samtliga inblandade som Elektroniktidningen talade med menade att tillställningen var mycket lyckad, och borde göras till en årlig händelse. Inte minst lovordades det prestigelösa samarbetet mellan företag som i vanliga fall konkurrerar med varandra.
- Vi hade också två personer på Chalmers här, eventuellt försöker vi göra något liknande där, sa Lars Skantz på Stockholmsmässan.