JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nanorör istället för transistor

Forskare vid Karlsruhe Institute of Technology har oväntat upptäckt att ledningsförmågan hos nanorör kan styras relativt enkelt. Effekten tros ha potential att kunna användas för att utveckla elektronikkomponenter.

Genom att bestråla nanorör med elektroner går det att skapa en lägre ledningsförmåga i mycket små, väl definierade områden. Ledningsförmågan kan minskas med en faktor 1 000, hävdar forskare vid Karslruhe Institute of Technology (KIT). Genom att därefter lägga på en hög spänning återgår allt till det normala.

Teorin är att en del elektroner fastnar i oxidlagret som finns och skapar små isolerade zoner som stänger av strömmen. När en hög spänning läggs på släpps elektronerna återigen fria.

- Med en ganska liten ansträngning kan vi skapa en mycket stor effekt som är reversibel och reproducerbar, säger Ralph Krupke, forskare på KIT till sajten Power Management Design Line.

För att visa på effekten har man byggt ett litet element som ordnar enstaka nanorör mellan elektroder. Funktionen är som hos en transistor och ett oxidskikt fungerar som substrat. Forskarna hävdar att de kan bygga mycket små zoner, så kallade kvantpunkter (quantum dots), som får väldigt hög resistans. En zon kan bestå av enbart tio nanorör.

Kvantpunkter kan switchas på och av på samma sätt som en vanlig transistor, men de är oerhört mycket mindre. Upp till nu har det varit extremt svårt att skapa kvantpunkter, hävdar forskarna på KIT, som också menar att deras upptäckt kommer att ha stor inverkan på hur man i framtiden använder nanorör i exempelvis datorer.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)