JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. EU misstänker smartkortskartell
ST Microelectronics, Infineon, Renesas och NXP har fått besök av EU-kommissionen som misstänker att de fyra bryter mot EUs konkurrensregler genom kartelliknande samarbete inom smarta kort. Om de fyra fälls kan de dömas till böter på totalt 25 miljarder kronor.

Den 21 och 22 oktober i fjol gjorde EU-kommissionens utsända oanmälda besök hos halvledarbolagen ST Microelectronics, Infineon och Renesas. Sedermera förhördes även representanter för NXP. Anledningen var misstankar om brott mot EU:s konkurrensregler, berättar tidningen Wall Street Journal.

- Kommissionen har anledning att tro att de berörda företagen kan ha brutit mot de regler som förbjuder sådant som fasta priser, kundallokering och utbyte av kommersiellt känslig information, säger en representant för kommissionen till tidningen.

Såväl Infineon som NXP säger till tidningen att man samarbetar med kommissionen i utredningen. Renesas säger att man "ser över situationen" och ST ger ingen kommentar.

Misstankarna rör framför allt chips som används i olika typer av smarta kort, som bankkort, ID-kort och SIM-kort för mobiltelefoner. De oanmälda besöken, ibland kallade "gryningsräder", är något som EU-kommissionen har rätt att göra som inledande steg då man misstänker karteller. Utredningsarbetet tar vanligen flera år från start till eventuellt bötfällande.

Om företagen fälls kan böterna uppgå till så mycket som 10 procent av årsomsättningen för varje år som brottet ägt rum. För 2007 skulle det - hypotetiskt - innebära 3,2 miljarder dollar, motsvarande 25 miljarder kronor.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)