JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Norstel nära kommersiell produktion

Före sommaren räknar kiselkarbidleverantören Norstel i Norrköping med att ha en fungerande tillverkningsprocess för tretumsskivor och sent i år kan de första kommersiella leveranserna dra igång.
Det var strax före jul som finska Okmetic meddelade att företaget skriver ned värdet på sina aktier i Norstel till noll. Okmetic äger 13,2 procent av Norstel.

– Det är vår åsikt, andra ägare kan ha en annan ståndpunkt, skriver Okmetics finansdirektör Esko Sipilä i ett email.

Okmetic har tidigare uttryck frustration över att kvalificeringen av Norstels process för att tillverka kiselkarbidsubstrat dragit ut på tiden. Företaget grundades år 2005 för att kommersialisera forskning från Linköpings universitet som bland annat finansierats av Okmetic.

De svenska investerarna har dock en annan syn. Staffan Helgesson på riskkapitalbolaget Creandum vill inte kommentera Okmetcis agerande utan säger bara:

– De har inte haft en krona att investera efter att bolaget spunnits ut och det kan påverka hur de ser på innehavet.

Redan vid invigningen av Norstels fabrik i augusti 2006 talades det om att arbetet med att kvalificera processen befann sig i slutfasen. Dock var processen redan då tillräckligt bra för Charles & Colvard, ett företag som tillverkar syntetiska diamanter utgående från kiselkarbid.

Men arbetet med att kvalificera processen för halvledarkomponenter har dragit ut på tiden och Iain Jackson, som kallades in som vd sommaren 2007, vill inte kommentera det som hände före hans tid.

– Vi har gjort stora framsteg de senaste 18 månaderna. När jag började handlade arbetet mer om att lösa grundläggande problem. Nu är det bara mindre saker som återstår och vi kommer att ha en kommersiell process klar före sommaren, säger Iain Jackson.

Det är en process för att framställa tretumsskivor i kiselkarbid som kan användas för att tillverka schottkydioder och mosfettransistorer till hybridfordon säger Iain Jackson.

– Rohm skrev nyligen ett avtal med Honda och Nissan om leveranser av kiselkarbidkomponenter till deras hybridfordon så det finns en marknad.

Men då gäller det att kunna leverera felfria substrat med jämn kvalitet. Iain Jackson framhåller att Norstels process idag i princip uppvisar den rätta karakteristiken men att det återstår en del arbete för att få stabila resultat. När det arbetet är klart kan tillverkare av Schottkydioder och mosfettransistorer börja utvärdera substraten, en process som tar ytterligare sex till nio månader.

– I bästa fall kan vi börja få inkomster redan i slutet av året, säger Iain Jackson.
Under början av nästa år ska också en uppskalning till fyratumsskivor bli klar.

Norstel tog in cirka 200 miljoner kronor i riskkapital och statliga pengar vid starten och fyllde på kassan med 140 miljoner kronor i april 2008. Företaget har idag 42 anställda men Iain Jackson vill inte kommentera om det behövs ytterligare kapitaltillskott. Staffan Helgesson på Creandum antyder dock att så är fallet.

– Jag vill inte kommentera frågan men jag är övertygad om att Norstel kommer att attrahera mer pengar just för att företaget finns på en intressant marknad.

Att kommersialiseringen av processen dragit ut på tiden och att bolaget i princip inte har några större intäkter är inget som oroar honom.

– Det är precis som med så många andra bolag av den här typen, det tar alltid lite längre tid. Det är något vi varit bereda på från början.

Samtidigt framhåller Staffan Helgesson att det inte dykt upp några nya konkurrenter till Norstel trots förseningen. Istället har Cree köpt Intrinsic som vid starten sågs som Norstels största konkurrent.

– Nu siktar vi på att bli leverantör nummer två efter Cree vilket är ett bättre läge.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)