JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nya Bluetooth blir het i mobilvärlden
Inför mobilvärldens kraftsamling Mobile World Congress i Barcelona pekar analyshuset Gartner ut åtta heta trender inom mobil teknik. Den kommande Bluetoothstandarden 3.0 toppar listan.
Även i lågkonjunktur finns en rad teknikområden som väntas uppvisa rejäl tillväxt. Inför mässan Mobile World Congress i Barcelona som öppnar om två veckor har Gartner listat vad dess analytiker tror kommer att vara mest värt att hålla ögonen öppna för under de närmaste två åren.

- De kommer alla att få stor inverkan och branschen kommer att tvingas förhålla sig till dem på både kort och lång sikt, säger Gartners analytiker Nick Jones i ett pressmeddelande.

Hetast av allt, enligt Gartner, är Bluetooth 3.0. Standarden ska stå klar någon gång under 2009 och de första kretsarna väntas lanseras 2010. Till skillnad mot dagens Bluetooth kommer 3.0 att innehålla ett lågeffektläge för sensorer och annan periferiutrustning, och förutom klassisk Bluetoothkommunikation ska nymodigheten även klara wifi och ultrabredband, UWB. Exakt hur snabb UWB-kommunikationen blir är inte klart ännu, men det blir en eller ett par tiopotenser över dagens datatakt.

Mobila användargränssnitt är tvåa på listan. Gartner tror att mobil- och plattformstillverkarna kommer att utnyttja användargränssnittet i mycket större utsträckning än idag för profilering och differentiering. Stora företag kommer att ge sina anställda skräddarsydda mobilgränssnitt, och nya affärsmodeller kommer att växa fram där sponsorer och reklambudskap får mer plats i rutan än idag, tror Gartner.

Listans trea är "geografisk medvetenhet", möjligheten att låta mobilens funktioner styras av GPS-koordinater. Inte minst sociala nätverk som Facebook och liknande kommer att dra nytta av dessa möjligheter, säger analytikerna.

Den nya snabba wlan-standarden 802.11n, med datatakter mellan 100 och 300 Mbit/s är Gartners fyra. Tekniken ger förutom högre hastighet också bättre täckning, tack vare flera antenner på både sändar- och mottagarsidan, så kallad mimo, multiple input, multiple output. Gartner tror att denna standard kan bli relativt långlivad, och inom något år eller två dominera bland wlan-standarderna.

Skärmteknik är också något Gartner tror på, och har satt som femma på topplistan. Såväl inom aktiva displayer för exempelvis mobiltelefoner som passiva displayer för exempelvis e-böcker finns teknik redo för kommersialisering. Även "pico-projektorer", alltså projektorer inbyggda i mobiler eller handdatorer, väntas komma ner i strömförbrukning och få visst genomslag.

Att webben blir alltmer mobil är förstås också en trend, och den ligger som nummer sex på listan. Att den inte kommer högre beror enligt Gartner på att flera frågor är olösta, exempelvis standarder för webbläsaraccess och format för tjänster som kamera och GPS.

Mobilt bredband fick sitt stora genombrott redan i fjol. Men trenden fortsätter så starkt att Gartner tar med även denna teknik på sin topplista, må vara på en blygsam sjunde plats. Gartner pekar på att HSPA ger allt större möjligheter att ersätta wlan, och att allt fler datorer säljs med inbyggda kretsar för HSPA-access.

På åttonde och sista plats sätter Gartner en gammal bekant, nämligen NFC, Near Field Communication. Denna teknik för kommunikation på centimeteravstånd har funnits framme i flera år, men den breda användningen har låtit vänta på sig. Nu menar dock analytikerna att en rad tillämpningar, från mobil betalning och biljetter till digitala fotoramar börjar mogna. Men man sätter ett frågetecken för tidsramen och säger att NFC på bred front troligen inte kommer förrän 2010, och då främst i länder som idag har bristande infrastruktur. I USA och Västeuropa kommer annan teknik att dominera.

Hela rapporten "Eight Mobile Technoogies to Watch in 2009 and 2010" finns tillgänglig på www.gartner.com.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)