JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk datainsamling är världsbäst

Linköpingföretaget SP Devices släpper ett datainsamlingskort som klarar 12 bitars upplösning vid 1,1 miljarder samplingar per sekund. Inget annat tillgängligt datainsamlingskort kan matcha detta, hävdar företaget.
Det senaste datainsamlingskortet från SP Devices kallas ADQ112 och är vassare än alla alternativ på marknaden, hävdar företaget.

Kortet är bestyckat med två AD-omvandlare från Texas Instruments samt två FPGA:er från Xilinx. Inuti den ena FPGA:n ligger SP Devices algoritm i form av ett IP-block som gör att de två AD-omvandlarna kan tidsflätas – interleavas. Algoritmen korrigerar för tidsfel, skillnad i förstärkning och offset mellan de två AD-omvandlarna och resultatet är en lösning som samplar 1,1 miljarder gånger per sekund med en upplösning på 12 bitar.

Den andra FPGA:n är till för kundspecifika behov.

– I den kan kunderna själva implementera sin egen realtidssignalbehandling som en del i själva datainsamlingsprocessen, säger Mikael Löfdahl, säljchef på SP Devices.

Ett utvecklingspaket finns att köpa separat för denna FPGA. Kortet levereras med stöd för bland annat Matlab, Labview och C/C++.

Kortet stöder även flera industristandarder, däribland PXI Express och USB. Det har en ingångsbandbredd på 1 GHz och upp till 512 Mbyte minne ombord.

På sikt kommer sannolikt även Texas Instruments att släppa en referenskonstruktion med samma prestanda som ADQ112. I höstas släppt TI en sådan med motsvarande prestanda som SP Devices datainsamlingskort ADQ114, som samplar 800 miljoner gånger per sekund och har 14 bitars upplösning.

– Ja, framöver kommer en referensdesign från Texas Instruments som vi har ett gott samarbete med, säger Mikael Löfdahl.

En referenskonstruktion är en skalade versioner tänkta att potentiella kunder ska utvärdera för att sedan ta layouten och föra över den till sin egen design.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)