– De som kommer hit är otroligt målfokuserade, det är bättre än på Elmia trots att vi får fler visitkort där.
Arne Forslund är på gott humör efter en lång dag fylld med kundmöten.
– Det här är en region som vi inte har bearbetat, den är lika stor vad gäller industrielektronik som den norska marknaden.
En fråga som är oundviklig är vad som händer i Torsby, där vd:n Gerd Levin-Nygren nyligen hoppade av i protest mot neddragningarna.
– Det är en process som pågått i över ett år. Vi sa till dem att nedgången kommer, de sa att de inte såg den och gjorde inget för att minska kostnaderna. När nedgången väl kom var det för sent.
Från och med kvartal fyra i fjol vändes vinsten till förlust i Torsby.
– Men det handlar egentligen inte om konjunkturen utan hänger ihop med hela strategin där vi satsat på ”nearsourcing”. Vi ska ha kvar Torsby och Norrtälje för de kunder som vill ha produktion i Sverige. Problemet var att man inte sålde hela koncernen i Torsby utan bara sig själva.
Men det finns svenska kontraktstillverkare av ungefär samma storlek som Torsby som går bra även i lågkonjunkturen?
– Torsby har inte fungerat perfekt. De har haft relativt hög omsättningshastighet på kunderna. Ibland har det berott på kvaliteten, ibland responsen. Kunder som velat flytta produktionen till våra fabriker i Polen eller Kina har haft svårt att göra det. Jag har rest runt bland många kunder och fått den responsen direkt ifrån dem.
Ni har i det närmaste halverat personalen i Sverige, vad blir egentligen kvar?
– Vi kommer att ha kvar alla enheter i Sverige. De fungerar som nearsourcingcenter och är inkörsporten för kunderna. Vi har även dragit ned i Polen även om det inte är lika mycket som i Baltikum men däremot växer vi i Kina. Totalt sett är vi därför fler personer i koncernen.
– Idag är Skellefteå den enhet som omsätter mest tätt följt av Norrtälje och Torsby. Men räknar man istället per huvud är Lund bäst. Och trots att de nästan inte har någon lokal produktion har de bästa leveransprecisionen och kvaliteten. Dessutom skulle vi gärna ha någonting i Göteborgsregionen.
Ska ni bygga något från grunden eller funderar ni på att köpa något existerande?
– Jag vill inte säga något idag men vi tittar på flera olika alternativ. Jag räknar med att vi har etablerat oss här inom ett år. Det kan bli en fabrik som ligger en bit bort och ett nearsourcingcenter nära kunderna. Det bästa vore om vi kan ta över en kund vi inte har idag.
När vänder det?
– Om jag visste det skulle jag bli rik, säger Arne Forslund och skrattar. Men vi räknar med att öka omsättningen från andra halvåret. Det blir från en lägre nivå än tidigare men vi har aldrig haft så mycket nya kunder på väg in som nu.
– Vi är inne i en skördetid för allt det vi byggt under de senaste två åren med nearsourcing, komponentdatabasen, och lågkostnadsproduktion i Baltikum, Polen och Kina. Vi kan ta order trots att vi inte är billigast eftersom vi kan ge så mycket mervärde för kunden.