JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
lördag 15 augusti 2020 VECKA 33
Den kinesiska telekomjätten Huawei ökade ifjol sin försäljning med 43 procent, till 18,3 miljarder dollar. Samtidigt ökade vinstmarginalen till 13 procent. För i år siktar man på en försäljning kring 30 miljarder dollar, varvid man sannolikt skulle passera Ericsson i försäljning. Det framgår av företagets årsredovisning.
Privatägda Huawei har till skillnad mot sina börsnoterade konkurrenter som Ericsson och Nokia-Siemens, inga formella krav på att redovisa sina räkenskaper externt. På sistone har dock företaget publicerat allt mer finansiella data, och idag kom dess årsrapport för 2008 (länk).

Där framgår att försäljningen ökade med 43 procent från året innan, till 18,3 miljarder dollar (varav 75 procent utanför Kina) och att man samtidigt har kontrakt på framtida försäljning värda 23 miljarder dollar, upp 46 procent från året innan. Därtill framgår att vinstmarginalen ökade från 3 till 13 procent, vilket innebär att vinsten landade strax ovanför en halv miljard dollar.

Som jämförelse kan nämnas att Ericsson omsatte drygt 24 miljarder dollar i fjol, och gjorde en vinst på 2,8 miljarder.

Huaweis siffror gör företaget till tredje största aktör inom mobiltelefoni, efter Ericsson och Nokia-Siemens. Och någon lågkonjunktur upplever inte bolaget – tvärtom.

– Telekomsektorn är fylld av osäkerheter. Men vi tror att den globala telekomindustrin kommer att fortsätta uppleva dynamisk tillväxt eftersom kommunikation är ett grundläggande mänskligt behov och telekom har blivit en del av det dagliga livet för miljarder människor. Ny tillväxt drivs av både ökade krav på mobilt bredband på mogna marknader och snabbt växande användarkrav på tillgång till telekomtjänster i utvecklingsländer, skriver "Huawei Executive Management Team" i en kommentar till bokslutet.

För innevarande år tror Huawei att dess försäljning ökar till 30 miljarder dollar. Om man lyckas med det behöver Ericsson alltså lägga på ett kol för att inte bli omkört av sin kinesiska konkurrent. Huawei har de senaste fem åren ökad sin försäljning med i genomsnitt 48 procent om året – år 2004 omsatte man inte mer än 3,8 miljarder dollar.

På en punkt – antal anställda – är Huawei redan större än Ericsson. Huawei har 87 500 anställda, att jämföra med Ericssons 78 700. Av de 87 500 sysslar 43 procent med forskning och utveckling i 14 olika FoU-center runt jorden, varav ett som kanske bekant ligger i Kista. Huawei hävdar att det är företagets stora antal innovationer som ligger bakom framstegen, och lyfter fram att man ansökte om 1 737 patent under fjolåret.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)