JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
söndag 27 september 2020 VECKA 39
Sun har släppt en första ARM-version av sitt operativsystem Open Solaris. Referenskonstruktionen körs på en fyrkärna. Linux kan därmed se fram emot att få en ny konkurrent i mobiltelefonen – Elektroniktidningens Jan Tångring ritar en karta över kampen om operativsystemet i framtidens smartphone.
"Open Solaris har många funktioner som passar bra i inbyggda system" skriver Sun på en nyöppnad webbplats för projektet.

Enligt Sun har Open Solaris exempelvis stöd för realtid.

Open Solaris Arm är optimerad för snabb starttid. Bland annat används en komprimerad version av filsystemet ZFS, kallad CZFS.

Referenskortet använder NEC:s systemkrets uPD35001, en fyrkärna på ARM11.

JanneTusen framtider – de flesta stavas "Java"

JAN TÅNGRING Open Solaris är precis som Linux ett operativsystem av typen "egentligen för pc".  För tio år sedan skulle man ha skrattat åt tanken att de skulle användas i mobiltelefoner.  Men nu har Linux bevisat att mobiltelefoner rymmer stora operativsystem. Också Iphone är ett bevis – den körs på en variant av samma operativsystem som Apple kör i sina pc. Alla tre råkar dessutom vara Unix-operativsystem, starkt besläktade i sina programmeringsgränssnitt.

I och med denna release har Sun slagit in på en väg som gör det möjligt för företaget att bygga en symmetrisk konkurrent till Googles Linuxplattform Android, som körs på ARM.

Smartmobiler blir alltmer lika pc. Men en distinktion är att mobiltillverkarna drar sig för att ge användarna full tillgång till hårdvaran. Därför exekveras användarprogrammen ofta i någon form av sandlåda, med begränsad åtkomst till hårdvaran. Sandlådekonstruktionen ger som en inte oviktig bonus tillverkaren mer kontroll över marknaden för tillämpningsprogram till mobilen.

En Javamaskin är en utmärkt sandlåda. Det har branschen vetat länge. En Javamaskin är ett program som kör Javaprogram och isolerar Javaprogrammen från hårdvaran.

Androids sandlåda heter Dalvik och är en variant av en Javamaskin. Suns kortfattade information om Solaris Arm nämner inget om saken, men det ligger nära till hands att tänka sig att Sun nu kommer att portera sin Javamaskin JavaFX till Solaris Arm. Därmed skulle Sun sitta på en plattform symmetrisk till Android.

Också andra kombinationer är teoretiskt möjliga, beroende på vad som affärsmässigt fungerar bäst: Dalvik kan porteras till Open Solaris. Och tvärtom, JavaFX kan porteras till Android. *

Spelplanen kan också förändras exempelvis genom att Android porteras till x86, eller genom att Moblin – Intels Linuxmobilplattform – porteras till ARM.

Framtiden bär som synes på många potentiella möjligheter.

Och det slutar inte där.

Också Microsoft har en sandlådeteknik som heter Dotnet Framework, eller Silverlight i en version som kommer att finnas för mobiltelefoner nästa år.

Den finns bara för x86, men vem vet, kanske vill Microsoft se den också på Arm. Och om Microsoft inte vill det, så finns en öppenkällkodsversion av Dotnet Framework som heter Mono – och den porterades till Arm redan 2005.

Men vänta, det finns mer!

Apple kör ett eget race när det gäller programvara till Iphone. Å andra sidan är en av programplattformarna på Iphone det standardiserade webbprogramspråket Javascript som körs med webbläsaren som sandlåda.

Javascript är något som både Microsoft, Google och Apple använder som "kompletterande" programplattform för den typ av småprogram som kallas Widgets.

En möjlig utveckling är därmed att Javascript börjar breda ut sig som en programplattform som fungerar överallt. Att Javascript kommer att förena alla varianter av Linux, Windows – och varför inte också Symbian – i en enda gemensam plattform under webbläsaren.

Den dagen kan man stryka ett streck över hela denna analys. Frågan om underliggande plattform blir irrelevant – webbläsaren kan köras lika bra i Solaris, Windows, Android, Moblin och Symbian.

* Sun demonstrerade JavaFX Mobile på Android år 2008
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)