Men affären är inte riktigt klar ännu. Kanadensiska Rim, företaget bakom Blackberrymobilerna, hade velat lägga ett bud i samma härad som Ericsson, men det blev underkänt då Rim inte ställde upp på auktionernas konfidentialitetsklausuler. Rim gav sig dock inte, utan började dra i politiska trådar. Vilket resulterat i att affären nu blivit en politisk het potatis i Kanada. Att Nortel gått i konkurs är illa nog för den nationella stoltheten – att tillgångarna därtill kommer i utländsk ägo, och dessutom med 300 miljoner dollar i stöd från kanadensiska skattebetalare sticker i ögonen på många väljare.
Oppositionen – liberalerna och demokraterna – har uppmanat den konservative premiärministern Stephen Harper att stoppa eller åtminstone se över affären. Och enligt TT kan den konservativa regeringen tvingas till nyval i höst av andra skäl, varvid det skulle se illa ut att inte ha vänt på varje sten kring Nortel.
Industriminister Tony Clement säger enligt TT att ett politiskt ingripande inte är uteslutet men att domstolarna utslag först ska ha vunnit laga kraft. Förvisso har affären godkänts av konkursdomstolarna, men det godkännandet kan överklagas inom tre veckor.
Nortels patentportfölj är en central fråga i den politiska hetluften. Kritikerna vill inte att patenten ska hamna i utländsk ägo, då tekniken bakom i stor utsträckning tagits fram i skattesubventionerade forskningsprogram. Enligt Ericsson ingår ”vissa patent och patentlicenser relaterade till CDMA och LTE” i köpet. Enligt en av Nortels advokater berörs 125 av Nortels totalt 5 500 patent av affären. Exakt vilka patent som har att göra med LTE, och huruvida dessa ingår i köpet eller omfattas av licensiering är inte klart.
Det mesta pekar dock på att affären kommer att gå igenom. Den gör då Nordamerika till Ericssons största region, med 14 000 anställda. Ericsson omsatte nära 18 miljarder kronor i Nordamerika under 2008.
Nortel ansökte om konkursskydd i januari och har sedan dess sålt bit för bit av bolaget. Bland annat har Wimaxdelarna sålts till Alvarion och israeliska Radware har köpt en stor del av datakomverksamheten. Företaget har numera 25 000 anställda, ned från 90 000 då antalet var som störst. Häromdagen blev det också klart att domstolarna förlängt konkursskyddet fram till oktober i akt och mening att ge företagsledningen tid att sälja av så många delar som möjligt.