JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Molex stänger fransk fabrik efter våldsamt bråk
Kontaktdonsjätten Molex har stängt sin fabrik i franska Villemur-sur-Tarn efter att bråk brutit ut där och tre personer, varav en anställd, skadats. Molex säger att stängningen är nödvändig för att garantera säkerheten, och anklagar den franska polisen för passivitet.
Uppgifterna går isär om exakt vad som hänt vid fabriken med nära 300 anställda i Villemur-sur-Tarn strax norr om Toulouse där Molex tillverkar kontaktdon för bilindustrin.  Enligt Molex skadades en anställd och två vakter efter att ha blivit attackerade av ett 40-tal personer, däribland representanter för flera fackföreningar. Molex hävdar också att man inte fick någon respons från vare sig den lokala eller den nationella polisen trots upprepade telefonsamtal.

Den skadade anställde var amerikan, utsänd av företagsledningen för att förhandla om fabrikens framtid. Han blev sjukskriven en vecka för sina skador.

Enligt bloggen www.molex-villemur.com, skriven av en annan anställd på fabriken, överdriver dock Molex våldsamheterna. Bloggen konstaterar att det förekommit äggkastning mot vakterna, men menar att bråket uppkommit då vakterna provocerat demonstranterna.

Hur som helst verkar Molex nu ha fått nog. Fabriken är stängd, och om den kommer att öppna igen är osäkert.

– Vi kommer inte att kompromissa kring säkerheten för vår personal. Vi är allvarligt berörda, både av våldsamheterna bland delar av personalen och av den totala bristen på stöd från polis och myndigheter då människor blivit fysiskt attackerade. Det är oacceptabelt, och vi är beredda att vidta alla åtgärder som vi anser nödvändiga för att skydda vår personal och vidmakthålla säkerheten vid fabriken, säger Molex vd Martin Slark i ett pressmeddelande.

Stängningen är kulmen på en långdragen konflikt mellan Molex och de franska fackföreningarna. Den utlöstes i oktober i fjol då Molex meddelade att man tänkt stänga fabriken och flytta produktionen till Kina och USA den sista juni i år. Konflikten eskalerade i april då ett antal anställda höll två chefer instängda under två dygn. Och den 7 juli utbröt generalstrejk på fabriken, efter en omröstning bland de anställda. Detta trots att Molex då påbörjat förhandlingar om att omstrukturera produktionen i stället för att lägga ner den.

På den anställdes blogg hävdas att våld är ovanligt vid fackliga konflikter i Frankrike. Det menar dock inte tidningen EE Times som konstaterar att ett flertal utländska företag drabbats av konflikter som urartat, då de anställda upplever att de "inte längre har något att förlora".

Några exempel: Vid Atmels fabrik i Rousset urartade en vild endagsstrejk efter att företagsledningen beslutat dra ner personalen med 200 personer. Vid Texas Instruments har flera demonstrationer hållits för att protestera mot nedskärningar och låga löner. Sonys Frankrikechef hölls instängd i en fabrik under ett dygn i mars efter beskedet att fabriken skulle stängas en månad senare. Och vid Altis, ett halvledarbolag samägt av IBM och Infineon, är all produktion stoppad sedan i juni då det lokala facket utlyste en "obegränsad strejk" och krävde ett "acceptabelt omstruktureringsprogram". Och på en fabrik ägd av Nortel tvingades ledningen till förhandlingar efter hot om att spränga anläggningen i luften.

Även vid ST-Ericssons fabrik i Caen pågår en strejk sedan juni, som protest mot företagets beslut att lägga ner verksamheten där från andra kvartalet 2010.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)