JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intel ersätter kopparkabel med optisk fiber
Nästa år ska Intel lansera en billig, liten och lätt optisk förbindelse som ska klara upp till 10 Gbit/s. Ambitionen är att ersätta kopparkablar mellan exempelvis dator och hårddisk. Nyheten, kallad Light Peak, visades upp på Intel Developer Forum i förra veckan.
Att använda ljus i stället för elektriska signaler har hittills varit förbehållet kommunikation över långa avstånd – kopparkabel har visat sig alltför konkurrenskraftigt på kortare avstånd för att att optofiber ska vara gångbart i exempelvis datorer. Nu hävdar dock Intel att optotekniken har nått tillräckligt långt och blivit tillräckligt billig för att optisk fiber ska kunna ersätta kopparkabel även i kontorstillämpningar.

Nästa år hoppas Dadi Perlmutter, chef för Intels mobilitetsgrupp, att företaget ska börja leverera Light Peak, en optisk kabel med inbyggda förstärkare och annan elektronik i kontaktdonen som omvandlar elektriska signaler till optiska och vice versa. I sin första version ska den klara 10 Gbit/s, tillräckligt för att exempelvis överföra en Blu-rayskiva från en dator till en mobil videospelare på 30 sekunder.

Tanken är att Light Peak ska kunna användas för olika typer av data samtidigt, exempelvis göra en backup av en hårddisk, överföra en film och ansluta till ett nätverk. Maximal kabellängd blir 100 meter. På sikt har Intel också ambitionen att öka datatakten, först till 40 Gbit/s och därefter till 100 Gbit/s. Men Perlmutter medgav att det kommer att ta tid.

– Det blir en lång övergångsperiod, sa han i sitt tal på Intel Developer Forum, men menade att den är oundviklig och illustrerade detta med att i ena handen hålla upp kablaget för en normal laptop och i andra handen en Light Peak-prototyp.

Intel har för ändamålet utvecklat en egen laser helt i kisel, något som presenterades redan 2005. Företaget har även tagit fram detektorer och modulatorer helt gjorda i kisel.

Till första generationen används lätt modifierade versioner av de optiska sändare och mottagare som används i telekomindustrin. Effekten i lasrarna är neddragen eftersom de inte behöver klara lika långa avstånd, och kapslingen är enklare då de inte sitter i lika tuff miljö, skriver tidningen Technology Review. Kostnaden blir därmed bara en tiondel av motsvarande utrustning för telekomändamål.

Intel hoppas skapa industrikonsortier och partnerskap för att göra tekniken allmänt använd. Enligt Perlmutter har Sony redan sagt att man stöder initiativet, och att fler företag är på gång.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)