Syftet med projektet kan sammanfattas i två punkter. Dels vill man sänka produktionskostnaden rejält för tryckt elektronik. Dels vill man kunna skapa ett resultat som är klart attraktivare än vad som hittills varit möjligt.
– Vi vill kunna trycka snabbt, billigt och på ett flexibelt sätt med inkjet på vanlig kartong för flytande innehåll, typ mjölkförpackning. Tidigare har man använt screentryck-teknik.
Tanken är att en första mycket enkel demo ska vara klart inom några månader. Redan idag har Polyscorp tagit fram en prototyp i form av en roll-up-poster som när den kopplas till vägguttaget genererar ett enkelt bildspel.
– Nu vill vi utveckla tekniken genom att på lite sikt addera tryckt elektronik och på så sätt skapa häftiga funktioner som exempelvis snyggare displayer på papper, säger Julius Hållstedt.
I somras var det två år sedan det slogs fast att Vinnex iPack Center på KTH i Kista är en av femton forskningsmiljöer som Sverige ska satsa extra på under de närmaste tio åren (se länk). Under den första fasen – fram till i somras – har iPack i stort varit engagerat i fem större projekt och tre mindre.
– Bland annat har vi med Stora Enso gjort en demo som visar lim som enbart släpper då man skickar en elektrisk signal från en speciell rfid-tagg genom det, förklarar Julius Hållstedt.
Idén är att skapa förpackningar som motverkar stöld. Exempelvis kan man lägga attraktiva produkter, som USB-minnen, i en förpackning som är näst intill omöjlig att öppna. Kanske limmar man till och med fast minnet i förpackningen. När varan köps får köparen en tillhörande rfid-tagg och vips går det enkelt att öppna förpackningen.
Stora Enso och Korsnäs är två företag som varit med i iPack under de första åren. Nu när fas två tar fart är Xaar och Polyscorp exempel på två nytillkomna företag. Sammanlagt är totalt 40 – 50 personer engagerade forskningscentret iPack.
Under den andra fasen ska forskningscentret jobba mycket med kommersialisering av olika tekniker, patentering och därtill ge förslag på olika standarder.