JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
torsdag 4 juni 2020 VECKA 23
Smarta kartonger har alla förutsättningar att bli nästa svenska exportsuccé. Det menar Julius Hållstedt på forskningscentret iPack vid KTH som nu går in i sin andra fas. I ett samarbete med skogsindustriföretaget Korsnäs, skrivarhuvudtillverkaren Xaar och bläckbolaget Polyscorp ska iPack skapa billiga förpackningar som på ett avancerat sätt kan ändrar färg då temperaturen varierar.
– Bläck som ändrar färg med temperaturen är inget nytt, men vi jobbar med en avancerad form av nanopigment som gör att färgäktheten blir mycket bättre än vad man åstadkommit tidigare, säger Julius Hållstedt, vice ordförande för forskningscentret iPack.

Syftet med projektet kan sammanfattas i två punkter. Dels vill man sänka produktionskostnaden rejält för tryckt elektronik. Dels vill man kunna skapa ett resultat som är klart attraktivare än vad som hittills varit möjligt.

– Vi vill kunna trycka snabbt, billigt och på ett flexibelt sätt med inkjet på vanlig kartong för flytande innehåll, typ mjölkförpackning. Tidigare har man använt screentryck-teknik.

Tanken är att en första mycket enkel demo ska vara klart inom några månader. Redan idag har Polyscorp tagit fram en prototyp i form av en roll-up-poster som när den kopplas till vägguttaget genererar ett enkelt bildspel.

– Nu vill vi utveckla tekniken genom att på lite sikt addera tryckt elektronik och på så sätt skapa häftiga funktioner som exempelvis snyggare displayer på papper, säger Julius Hållstedt.

I somras var det två år sedan det slogs fast att Vinnex iPack Center på KTH i Kista är en av femton forskningsmiljöer som Sverige ska satsa extra på under de närmaste tio åren (se länk). Under den första fasen – fram till i somras – har iPack i stort varit engagerat i fem större projekt och tre mindre.

– Bland annat har vi med Stora Enso gjort en demo som visar lim som enbart släpper då man skickar en elektrisk signal från en speciell rfid-tagg genom det, förklarar Julius Hållstedt.

Idén är att skapa förpackningar som motverkar stöld. Exempelvis kan man lägga attraktiva produkter, som USB-minnen, i en förpackning som är näst intill omöjlig att öppna. Kanske limmar man till och med fast minnet i förpackningen. När varan köps får köparen en tillhörande rfid-tagg och vips går det enkelt att öppna förpackningen.

Stora Enso och Korsnäs är två företag som varit med i iPack under de första åren. Nu när fas två tar fart är Xaar och Polyscorp exempel på två nytillkomna företag. Sammanlagt är totalt 40 – 50 personer engagerade forskningscentret iPack.

Under den andra fasen ska forskningscentret jobba mycket med kommersialisering av olika tekniker, patentering och därtill ge förslag på olika standarder.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)