JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Adam Edström: Vad vill Nokia uppnå?

Adam

Adam Edström:
Vad vill Nokia uppnå?

Nyheten att Nokia stämmer Apple för patentintrång fick stort genomslag igår kväll. Men frågan är vad Nokia egentligen vill åstadkomma med sin stämning. Ett ytterst eventuellt skadestånd blir så litet att det knappast kan vara hela motivet. Stämningen luktar snarare desperation.
Enligt Nokia har Apple otillbörligen utnyttjat teknik i tio patent, som berör "fundamental teknik" för att göra produkter kompatibla med GSM, UMTS och Wlan. Patenten täcker områden som trådlös data, talkodning, säkerhet och kryptering. Nokia hävdar att Apple inkräktat på dessa patent sedan 2007 då bolaget började leverera sin Iphone.

Nokia säger att man försökt få Apple att licensiera den aktuella tekniken, något som man konstaterar att över 40 andra mobiltillverkare redan accepterat, inklusive alla de ledande bolagen. Apple har vägrat, säger Nokia.

I mobilbranschen är det kutym att dela med sig av patent och att då betala för sig. Apple har uppenbarligen inte delat den filosofin, möjligen för att man inte har särskilt många egna patent att bidra med.

– Apple försöker åka snålskjuts på Nokias innovationer, säger Ilkka Rahnasto som är Nokias ansvarige för immaterialrätt och andra legala frågor i ett pressmeddelande.

Apple har hittills inte kommenterat Nokias stämning.

Men frågan är vad Nokia vill åstadkomma. Av domstolen i Delaware där stämningen är inlämnad anhåller Nokia om kompensation och skadestånd för patentintrången, utan att nämna några pengasummor. Och även om Nokia skulle få 1-2 procent av intäkterna från varje Iphone – vilket är nivån som nyhetsbrevet Silicon Valley Insider spekulerar kring – så skulle det inte bli mer än mellan 200 och 400 miljoner dollar, troligen i nedre delen av intervallet. Det skulle knappast utgöra mer än ett nålstick mot Apple som har 34 miljarder dollar i kassan, och är knappast motiv nog för en stämning av det här slaget där advokat- och rättegångskostnader kan bli minst lika höga.

Nokia ber inte heller domstolen förmå Apple att sluta leverera Iphone. Den typen av åtgärder har Nokia liksom andra stora teknikjättar kommit överens om att inte tillgripa.

Domstolsförhandlingarna kan ta många år. Men Nokia backar inte för utdragna juridiska tvister – det har man visat förr, inte minst i patentstriden mot Qualcomm som i fjol slutade med att Nokia betalade 1,7 miljarder dollar för rätten att få använda Qualcomms patent 15 år framöver. Då hade Qualcomm enligt uppgift sänkt sina royaltyavgifter med uppemot 5 procent.

Stämningen kan förstås vara ett rent utslag av revanschlystnad. Visserligen har Nokia 45 procent av marknaden för smartmobiler och Apple bara 13 procent. Men i USA leder Apple stort - där har Iphone 22 procent av denna marknad och Nokia bara 3 procent. Genom att peka ut Apple som skurk kan Nokia hoppas på att svärta ned Apples namn och goda rykte, och på så sätt lättare ta marknadsandelar. Men det känns som ett rätt långsökt resonemang.

Om det verkligen är upprättelse, och en rättvis ränta på de över 40 miljarder euro som Nokia enligt egen uppgift lagt ned på FoU de senaste 20 åren, som är målet så borde Nokia ha försökt få med sig några branschkollegor i stämningen. Om Apple inte betalar royalty till Nokia så borde rimligen Ericsson, och därtill en rad halvledarbolag, också vara drabbade av liknande intrång.

Men den här striden har Nokia valt att utkämpa själv. Man undrar varför. Det luktar desperation lång väg.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)