Anledningen, enligt Bluetooth SIG, var att man inte fick klartecken från rättighetsinnehavarna bakom UWB-tekniken att licensiera tekniken utan royalty på likartat sätt som upphovspersonerna bakom Bluetooth.
– Några av medlemmarna i Wimedia gick inte med på det. De kan nu försöka få ut royalty på en marknad med noll enheter, och lycka till med det, säger en uppenbart irriterad Mike Foley, ordförande i Bluetooth SIG, till tidningen EE Times.
– Det är en dålig utveckling för industrin, men det är där vi hamnat, säger han.
En talesman för UWB-företaget Alereon menar att bilden är mer komplex, och poängterar att Wimediaalliansen som mest hade 350 medlemmar.
– Vi kan inte ändra IP-policy utan underskrift från varenda medlem i Wimediaalliansen som kan tänkas ha bidragit till specifikationen. Med tanke på vilka som ingick där – Intel, TI, Philips, Kodak, Nokia och Microsoft för att nämna några få – så är det helt enkelt inte görligt att få till ett juridiskt dokument där de ändrar IP-policyn, säger han till EE Times.
Nästa generation Bluetooth kommer därför sannolikt att bygga på teknik för 60 GHz. Men även där är standardiseringsarbetet splittrat. Två grupper kämpar om tätpositionen - WirelessHD Group och Wireless Gigabit Alliance.
Den förstnämnda stöttas av bland andra Panasonic som redan använder kretsar från företaget Sibeam för att trådlöst överföra okomprimerad video mellan tv och set-top-boxar. Tekniken som används bygger på IEEE-standarden 802.15c.
Den andra gruppen är färskare, men har stöd från en lång rad företag inom wlan-kretsar och -system. Den gruppen hävdar att en annan IEEE-standard, 802.ad, är bättre lämpad för ändamålet. Gruppen siktar på att ha en specifikation färdig innan året är slut.
Vilken grupp – om någon – som Bluetooth SIG tänker liera sig med är i dagsläget oklart.
– Jag hoppas vi som industri lärt oss något från UWB där två läger slogs mot varandra. Det var huvudskälet till att UWB inte blev någon framgång, säger Foley.