Bland de förslag som föll Vinnova mest i smaken märks Tobii Technology i Danderyd, mest känt för sin teknik för ögonstyrning av datorer. Det företaget får nu 5 miljoner kronor för att utveckla nya typer av kommunikation för barn med intellektuella handikapp. Hjälp för individer med funktionshinder utgör redan en stor marknad för företaget, men hittills har det rört sig om assistans för folk med nedsatt motorik.
– Det finns dock en stor och växande grupp barn med intellektuella handikapp, och inom detta område finns väldigt lite forskning gjord kring kommunikationshjälpmedel. Vi kommer att bygga upp den unika kompetens som krävs, säger Tobiis utvecklingschef Mårten Skogö i ett pressmeddelande.
En stor del av arbetet är att ta reda på vilka behoven egentligen är, och hur utrustningen ska få de handikappade barnen att ta makt över sin egen kommunikation. Här krävs specialkunskaper inom områden som produktdesign, interaktionsdesign och språkvetenskap, så i projektet ska Tobii samarbeta med bland andra Myra Industriell Design, Designinstitutet vid Umeå universitet samt med Catholic University of Applied Science i tyska Freiburg.
En annan vinnare, Mitrionics i Lund, är mer känt för sina FPGA-baserade instickskort som med hjälp av parallellisering av algoritmer kan öka beräkningsprestanda rejält i en pc för en del tillämpningar. Mitrionics får nu 3,8 miljoner kronor för att vidareutveckla sin teknik för parallellprogrammering.
– Sedan en månad tillbaka håller vi på med ett nytt projekt som innebär att vi kan sprida teknik till vilken datorarkitektur som helst och använda den i datorkluster där flera datorer kopplas ihop. Vi tror att detta kan betyda en öppning för tekniken, säger Mitrionics vd Magnus Hjern till nyhetsbrevet Rapidus i en kommentar.
Projektet ska presenteras på en superdatorkonferens i Portland, Oregon i dagarna, skriver Rapidus. Pengarna lär komma väl till hands – Mitrionics har drabbats hårt av lågkonjunkturen och lever alltjämt på riskkapital som influtit i olika omgångar sedan bolaget grundades 2001. I somras tvingades man halvera personalen, till tolv personer. Och på marknaden är det framför allt universitet som anammat tekniken, trots ansträngningar att få kommersiella företag att nappa.
Bland övriga elektronikföretag som fick en släng av Forska & Väx-sleven märks Coresonic i Linköping som konstruerar radiokretsar och som nu får 1,6 miljoner kronor för att utveckla en ny kommunikationsarkitektur och Jondetech i Uppsala som får nära 2 miljoner kronor för att ta fram extremt små och billiga temperatursensorer.
Nedan följer hela listan, i bokstavsordning, över elektronikintensiva företag som fick medel ur denna Forska & Väx-utdelning:
Bledge, Västra Frölunda, får 500 000 kronor för betalningssystem för varuautomater och obemannade försäljningsställen.
Cinside, Linköping, får 500 000 kronor för en handhållen radar som upptäcker personer bakom hinder.
Conflux, Kista, får 500 000 kronor för förvärmning av uppladdningsbara batterier i el- och hybridfordon.
Coresonic, Linköping, får 1,6 miljoner kronor för arkitektur för nästa generations högpresterande kommunikationslösningar i konsumentprodukter.
Jokab Safety, Kungsbacka, 500 000 kronor för förbättrad personsäkerhet i industrin.
Jondetech, Uppsala, får 1,95 miljoner kronor för extremt små och billiga sensorer för beröringsfri temperaturmätning inom medicinteknik och konsumentelektronik.
Mitrionics, Lund, får 3,8 miljoner kronor för parallellprogrammering från superdatorer till flerprocessorarkitekturer.
Optronic Partner, Skellefteå, får 2 miljoner kronor för mjukvara till smartare 3D-kameror.
Proxy Electronics, Kalmar, får 500 000 kronor för robust LED-modul för belysning i krävande miljöer.
Simea Optic, Västerås, får 470 000 kronor för en fiberoptisk trycksensor med stor bandbredd för användning vid höga temperaturer.
Sivers Ima, Kista, får 400 000 kronor för mottagar/sändarenhet för framtida radiolänkar, sensor- och mätsystem.
SO Elektronik, Haninge, får 1,37 miljoner kronor för magnetventiler för fordonsindustrin.
Tobii Technology, Danderyd, får 5 miljoner kronor för utveckling av språksystem för handikappade barn.
Trebax, Västra Frölunda, 500 000 kronor för nästa generations radiolänk för överföring av data och teletrafik.