De 800 mobiloperatörerna och 200 tillverkarna av mobilteknik som ingår i GSMA sätter upp en rad mål som ska vara uppfyllda år 2020:
• Utsläppen av växthusgaser per anslutning ska minska med 40 procent jämfört med idag.
• Mobiltelefonin ska totalt inte släppa ut mer växthusgaser än idag, trots att antalet anslutningar väntas öka med 70 procent till 8 miljarder. Utsläppen idag ligger på motsvarande 234 miljoner ton koldioxid, vilket är ungefär lika mycket som hela Holland producerar.
• Energikonsumtionen i mobiltelefoner, i såväl viloläge som vid användning, ska minska med 40 procent.
• Utsläppen från nätverksutrustning ska minska med 40 procent, räknat över produkternas livscykel.
Men än viktigare, åtminstone enligt branschen, är att förmå övriga världen att dra nytta av mobiltekniken i energi- och växthusgasbesparande syfte. Här finns de stora miljövinsterna att hämta, menar man. Om rätt åtgärder vidtas kan växthusgaser motsvarande 1,15 miljarder ton sparas år 2020. Det motsvarar 2,2 procent av världens totala växthusgasutsläpp, eller dubbelt så mycket som hela Storbritannien släpper ut idag.
Bland de åtgärder som har störst besparingspotential med hjälp av mobiltelefonteknik ämner GSMA följande:
• Logistiklösningar som optimerar lastbilsflottor och liknande. Här kan 210 miljoner ton CO2 sparas.
• Information i realtid till bilförare. Potential: 60 miljoner ton CO2.
• Bättre övervakning av el- och gasnät, med exempelvis smarta mätare kopplade till mobiltelefoner. Här kan 350 miljoner ton CO2 sparas.
• Smarta hus som kan styras och övervakas av mobiler. Även här finns en besparingspotential på 350 miljoner ton CO2.
• Ersätt resor med videomöten och gör det möjligt för fler att arbeta hemifrån. Sparpotential 160 miljoner ton CO2.
Med rapporten hoppas mobilindustrin förmå de deltagande vid FNs klimattoppmöte i Köpenhamn om ett par veckor att i sina överenskommelser inkludera åtaganden där mobilindustrins miljöpotential kommer till sin rätt. GSMA föreslår en rad sådana åtgärder, från lagstiftning och utbildning till stöd för utbyggd infrastruktur.
Den 68-sidiga rapporten, som kan laddas ner här (pdf-länk), innehåller också en rad intressanta fakta. Exempelvis att hela 71 procent av mobilindustrins utsläpp kommer från driften av mobilnäten, och bara 4 procent från driften av mobilerna. Mobiltillverkarna står inalles för 12 procent, och nätutrustningstillverkarna för 13 procent av utsläppen.
Noterbart är också att kylningen av basstationerna förbrukar lika mycket energi som utrustningen däri. Tillsammans står kylning och utrustningsdrift för över 80 procent av energikonsumtionen i näten – resten utgörs av returtrafik (backhaul), belysning och övervakning.