JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. LTE-premiär med viss ödmjukhet

Teliasonera invigde idag sina LTE-nät i Stockholm och Oslo, och blev därmed första operatör i världen att erbjuda kommersiella LTE-tjänster. Lanseringen sker tidigare än beräknat, men Telias mobiltetschef Kenneth Karlberg anslog en ödmjuk ton vid invigningen.

– Vi är nu i början på något som kommer att växa kraftigt. Vi är förstås medvetna om att vårt 4G-nät är långt ifrån färdigt, och vi vill bjuda in tidiga användare så att vi tillsammans kan lära oss mer om nätets förmåga och utmaningar, sa han.
Det gick inte att ta fel på stoltheten när Kenneth Karlberg idag invigde världens första LTE-nät genom att överräcka ett 4G-modem till infrastrukturminister Åsa Torstensson som fick äran att plugga in modemet i en bärbar dator och trycka på uppkopplingsknappen.

– Vi är mycket stolta över att vara först i världen med att erbjuda 4G till våra kunder. Användningen av mobilt bredband exploderar och kunderna efterfrågar allt högre hastigheter. Det är därför vi nu lanserar 4G-tjänster i både Stockholm och Oslo, sa han.

Lanseringen var ursprungligen tänkt att ske under 2010. Men uppenbarligen har nätuppbyggnaden gått så smärtfritt att Teliasonera väljer att lansera tjänsterna redan nu. Och stoltheten parades med ödmjukhet - det är uppenbart att Teliasonera inte vill göra om branschens misstag från 3G-introduktionen då mobilt bredband i toppkvalitet utlovades från dag ett.
 
Modemen finns än så länge
i begränsad upplaga

– Allt kommer inte att fungera perfekt från början. Vi är förstås medvetna om att det inte finns någon handover till 3G, och vi har bara ett begränsat antal modem. Nätet täcker Stockholms innerstad, Kista och Farsta, men vi bygger ut det stegvis med nya basstationer varje dag.

LTE ger i teorin upp till 100 Mbit/s i nerlänken och 50 Mbit/s i upplänken. Det är ungefär tio gånger snabbare än 3G och tillräckligt bra för att klara strömmande HD-video. Telias LTE-nät kommer i praktiken att ge mellan 20 och 80 Mbit/s i nerlänken, och mellan 5 och 20 Mbit/s i upplänken. Vid premiärdemonstrationerna nåddes cirka 30 Mbit/s nedåt och 5 Mbit/s uppåt. Jämfört med dagens bästa 3G-teknik, HSPA+, blir det dock i praktiken ungefär 10 gånger högre datatakt.

Inte heller affärsmodellen är helt färdig. Klart är dock att LTE kommer att kosta mer än 3G. De tidiga kunderna, som från och med i morgon kan teckna 4G-abonnemang på Teliabutiken på Kungsgatan i Stockholm, behöver inte betala mer än 4 kr per månad utan begränsning för surfandet under de första sex månaderna. Då ingår 4G-modemet i priset, och därtill ett 3G-modem för den som så behöver. Först senare, sannolikt till sommaren, räknar Teliasonera med att ha modem framme som klarar övergång mellan LTE och 3G. Modemen kan användas i alla pc med Windows, men inledningsvis stöds inte Apple och Mac OS.

De tidiga kunderna får skriva tvåårsavtal för att få gratis modem och 4 kr/mån-erbjudandet. Från juli kostar det abonnemanget dock preliminärt 599 kr/mån, inklusive modem, och då med ett tak på 30 Gbit/mån. Med full kapacitet motsvarar det inte mer än någon timmes fullfartsnedladdningar, ett påpekande som fick Kenneth Karlberg att omedelbart reservera sig för framtiden.

– Vi är som sagt precis i början av utvecklingen. Vi vill sätta ett tak, men om det blir på 30 Gbit eller något annat återstår att se, sa han.

Utrustningen i Stockholm kommer från Ericsson, medan Huawei levererat till nätet i Oslo. Modemen - donglarna - som används kommer från Samsung. Teliasonera är just nu i slutfasen av en upphandling för utbyggnad av LTE i ytterligare 25 städer i Sverige, främst Göteborg och Malmö plus ett antal universitetsstäder och en del turistorter. Vem som får äran att leverera i den upphandlingen ska vara klart i januari nästa år.

– Investeringen ligger kring en halv miljard kronor, då ingår både Sverige och Norge, sa Kenneth Karlberg.

Teliasonera skaffade nyligen även en 4G-licens i Finland, och räknar med att lägga konkurrenskraftiga bud på licenser i de baltiska länderna när sådana bjuds ut till auktion. Även i Danmark hoppas Teliasonera skaffa en licens under andra kvartalet nästa år.

Med lanseringen hoppas Teliasonera också skapa en grogrund för innovationer inom mobilt bredband. Telias Erik Hallberg citerade internetlegenden Vint Cerf:

– Vid ett symposium här i Stockholm för några månader sedan sa Vint Cerf att 99 procent av alla mobila tillämpningar vi kommer att använda om fem år ännu inte är utvecklade. Han kan mycket väl ha rätt.

Till nätet i Stockholm har Ericsson levererat RBS6000-basstationer, ett Evolved Packet Core-nät, en returtrafiklösning (backhaul) byggd på routern Smartedge 1200.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)