Nu stämmer FTC Intel, och menar att Intel aktivt, med hjälp av orättvis, selektiv och villkorad prissättning och även på andra sätt stängt sina rivaler ute från marknaden. Intel har därmed berövat konsumenterna valmöjligheter och dessutom hämmat innovationstakten inom halvledarindustrin.
Intel säger sig inte ha gjort något fel, utan att man konkurrerat med rättvisa och lagliga medel. ”FTC:s fall är missriktat”, skriver Intel i ett pressmeddelande, och tillägger att fallet i stor utsträckning är baserat på icke utredda yrkanden.
Därtill menar Intel att FTC inte har lagrum för sin stämning, utan att dess ambition är politisk – viljan är att skapa nya regler för hur affärer ska bedrivas. Och dessa regler skulle skada konsumenter genom att reducera innovationstakten och höja priserna.
Noterbart är att stämningen inte sker för brott mot antitrustlagarna som brukligt är i dessa fall, utan mot en bestämmelse kallad Sektion 5 i FTC-lagen. Den är bredare än antitrustlagarna och förbjuder orättvis säljtaktik och bedrägligt beteende. Lagen är kontroversiell – FTC utnyttjade den starkt på 1970-talet varpå flera domstolar dömde mot kommissionen och menade att FTC övertolkade lagen. På sistone har dock flera signaler kommit, inte minst från president Obama, om skärpning av lagarna som reglerar marknadsdominans.
Stämningen kommer bara någon månad efter att Intel och AMD enats i ett annat antitrustmål, där Intel gått med på att betala 1,25 miljarder dollar till AMD.
Represententanter för AMD och Nvidia har i flera medier uttalat sin uppskattning över FTC:s stämning. AMD säger till tidningen Wall Street Journal att åtgärden är ”en bra nyhet för konsumenter”.
Intel har omkring 81 procent av marknaden för pc-processorer, där AMD har resterande 19 procent. På marknaden för grafikchips har Intel 53 procent, Nvidia har 25 procent och AMD har 20 procent.