JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Världspremiär på SEE för Printdreams nya kameraskrivare

Världspremiär på SEE för Printdreams nya kameraskrivare


I Showcase Sweden, på mässan S.E.E. visar Printdreams för första gången upp sin senaste skapelse – en kamera i kompaktstorlek med inbyggd skrivare. Men företagets grundare Alex Bretons visioner sträcker sig betydligt längre – han vill få in sin skrivare i morgondagens mobiltelefoner.

Tag en bild. Skriv ut den. I fyrfärg. Direkt från kameran. Skrivaren är inbyggd - dra den bara fram och tillbaka på pappret. Eller på något annat underlag - allt utom glas fungerar.

Så hoppas Printdreams att tusentals - rentav miljoner - människor jorden runt ska göra. För med Printbrush 4x6 som skapelsen heter – 4x6 är utskriftsmåttet mätt i tum – har det svenska innovationsföretaget fått fram sin första produkt för den breda konsumentmarknaden.

Premiären sker på S.E.E., där Printdreams ställer ut i Showcase Sweden, mötesplatsen för ungdomar och svensk industri. Dit har Printdreams med sig några prototyper som mässbesökarna kan testa på plats. Under våren ska ett antal betaversioner testas av tidiga kunder, och i september hoppas Alex Breton att massproduktionen ska vara igång, så att Printbrush kan bli en het kandidat till årets julklapp.

– Det ska bli vår bas för att kunna stå på egna ben, säger Alex Breton när Elektroniktidningen hälsar på.

Serieentreprenören Alex Breton visar upp fem generationer Printdreamsskrivare, där några aldrig nått förbi prototypstadiet.

Försäljningen har redan börjat - på Printdreams sajt kan den som vill lägga en beställning för 99 euro. Och Alex Breton är i full fart med att skriva kontrakt med produktionspartner för såväl elektronik och mekanik. Vilka det blir kan han inte avslöja, men åtminstone elektroniken kan mycket väl komma att produceras i Sverige.

– Den här gången ska vi ta alla utmaningar själva. Vi ska sälja produkten i vårt eget namn, bygga upp egen distribution och inte låta någon annan sätta sitt varumärke på produkten, säger han.

Printbrush är inte mycket större än en vanlig kompaktkamera och väger bara något hekto. Alla ingående komponenter är standard - sensorerna som styr utskriften kommer från Philips och är likadana som de som sitter i optiska möss. Sensorerna mäter hastigheten i två dimensioner plus rotationen och skickar dessa data till styrenheten. Skrivarhuvudet är Lexmarkstandard och själva skrivarstyrningen sköts av en vanlig FPGA (Xilinx), en inte särskilt avancerad processor och ett litet minne. Kommunikationen med omvärlden görs via mikro-USB och bilderna lagras på ett vanligt mikro-SD-kort.

Den stora företagshemligheten ligger i styralgoritmerna och förmågan att nå tillräcklig noggrannhet.

– Vi vet exakt vilket munstycke som ska spruta bläck i varje ögonblick. Och vi är de enda som klarar att skriva ut på en hel A4, i fyrfärg, med en så här liten skrivare. Idag klarar vi att skriva med 200 mm/s, men vi kommer att nå 400 mm/s inom kort, säger han.

Algoritmerna kan också köras baklänges. Då får man en scanner, som inte behöver bli mycket större. Men det räcker inte för Alex Breton – på sikt vill han få in skrivaren i mobiltelefonen. Så ser visionen ut. Och han är övertygad om att det går.

– Det är coolt, men det är svårt, säger han och ler.

Han jämför med kamera, mp3-spelare, GPS-navigator och projektor. Alla har de miniatyriserats nog för att rymmas i en mobiltelefon. Skrivaren kommer att gå samma väg, tror han.

– Skrivare är den enda stora teknologin som ännu inte finns i mobilen. Det är den felande länken i det mobila kontoret.

Han menar att problemet inte ligger i att få rum med bläckpatronen. En sockerbitsstor bläckpatron räcker för hundra A4-sidor text. Svårigheterna ligger snarare i att det är så många olika teknologier som ska fungera tillsammans med stor precision - optik, flödesdynamik, styrning och strömförsörjning för att bara nämna några.

– Vi har omkring 20 patent på vår teknik, de flesta är mina egna. Och vi har en hel del knowhow om sådant som toleranser och noggrannheter, berättar han.

Alex Breton är något av en serieentreprenör som har en rad både lyckade och misslyckade företag bakom sig. Hans intresse för skrivare började år 2000, då han kom i kontakt med en österrikisk tillverkare av stämplar som funderade på hur stämpelindustrin skulle ta steget in i IT-åldern. Diskussionerna resulterade i en prototyp i slutet av år 2000, som dock aldrig blev någon kommersiell produkt. Precis innan IT-bubblan sprack 2001 gick Skandia in med riskkapital, men den satsningen fick ett abrupt slut då skandalerna kring det bolaget uppdagades 2003. Under den tiden utvecklade han också sina egna ytnavigeringssensorer - "världens noggrannaste" - som idag är en egen verksamhet under namnet Optonav.

– Skandia investerade i flera omgångar, omkring 50 miljoner direkt från huvudkontoret, inte via någon fond. Så när det brakade åstad där så fick vi en vecka på oss att packa ihop, berättar Alex Breton.

Men han gav inte upp, tvärtom. För egna pengar köpte han konkursboet och startade om 2004. I oktober 2005 lanserades en skrivare kallad XDR, som Esselte licensierade och distribuerade i USA och några andra länder. Med XDR-skrivaren går det att skriva ut förprogrammerade texter och mönster på valfritt underlag, lite som digitala gnuggisar. Perfekt för den som ville göra snygga klippböcker och inbjudningar, men kanske inte någon riktig miljonsäljare.

– Den sålde ganska bra, vi fick in en hel del intäkter och gick faktiskt med vinst, berättar Alex Breton.

Men Esselte gick ur satsningen varvid det blev en ny konkurs, och Alex Breton stod återigen utan storföretags- eller riskkapitalpartner. Men startade upp igen, denna gång helt i egen regi, med administrativt huvudkontor i Storbritannien, försäljningskontor i Sverige och utveckling i Indien. Totalt har bolaget i dagsläget 16 medarbetare, varav 10 utvecklingsingenjörer i den indiska verksamheten.

– Vi ska bli lönsamma på egen hand, säger han.

Då krävs förstås att Printbrush blir en framgång. På S.E.E. kan alla bilda sig en uppfattning om potentialen.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)